Učitelj

490

а за основицу узет је други нацрт. Протић | није хтео да изнесе онај пацрт, који је читан у одбору, но је после од тога одустао, и изнео неке опште начелне погледе на стање основне школе, а никако нацрт. Но није противан, да се у скупштини чује и мишљење мањипе.

М. М. Протић. Рад сам, да прекратим дебату о овој ствари. Пристајем да читам одвојено мишљење као члан скупштине, а не као члан одбора 15-сторице. Није истина да сам отступио од свог првог ми-– шљења. Разлика, је само та, што су из првог надрта извучене само главније мисли у овоме другом нацрту, а неке претераности ублажене по договору са друговима ван одбора, пошто је одборска већина одбила и моја основна начела изнесена у првом нацрту.

Панта Манојловић веди, да је скуп“ штина вољна да чује мишљење мањине, но не пристаје да то Шротић чита као члан скупштине но вао члан одб. мањине пошто га нико у одбору није сменио.

Ђорђе Којић вели, да. је Протић у први мах имао свој засебни нацрт, но кад је тај нацрт у одбору петнаесторице одбијен, он није казао, да ће то поднети скупштини као одвојено мишљење но је после долазио у одбор и само правио неке вицеве. Протић је знатно у битности отступио од свог првог мишљења. Потврђује то наводима овим: у првом пројекту Протићевом било је, да у учитељску школу ступају матуранти, а после тражи, да се из четвртог разреда иде у учитељску школу. Даље, у првом пројекту, било је у најситнијим детаљима изведено питање: о згралама, и одељењима, са забранима , виноградима , баштованима, стоком и осталим таздалуком школским. У првом пројекту казао је, да решења учитељске скупштине, буду обавезна, за законодавно тело, после је то начело напустио, па тражи да решења учитељске скупштине буду као материјал одакле ће министарство правити своје пројетке. Шрви пут је казао да оцене даје колегијално учитељско веће, после је и то вапустио. У првом пројекту казао је,

де плата буде минимум 1440 дин.. максимум 5040 динара, па и то напустио. Пита. скупштину: није ли ово битна разлика између првога и другога пројекта Протитићевог. Ето, за то није штампано Протићево одвојено мишљење. -

М. Чабрић неће да заступа ви мишљење већине ни мањине, но само вели, да Протић нема право да чита одвојено мишљење као члан скупштине, јер по тој логици Протићевој изишло би, да би се у скупштини појавило, може бити, преко 20—980 нацрта. Вели, даље, да чланови мањипе стоје на земљишту идејадном, а чланови одборске већине стоје на земљишту реалном. Мисли да школа и настава треба да се удесе према, просечном образовању парода свога.

Јаша Големовић. Протић је изјавио да

неће да чита своје одвојено мишљење.

Нека председник стави на гласање: Хоће ли се читати или не. _

Председник вели, кад чланови мањине одустају да као чланови мањине одбора петнаесторице читају своје одвојено мишљење, не треба га ни читати. А ако хоће. да га читају, могу га читати само као чланови одбора петнаесторице.

Филип Видаковић. Овде је питање, хоће ли се читати одвојево мишљење или не. То је ствар скупштине, а не њихова.

Михало Шротић вели, може бити да му се и нехотице измакла погрешка у говору, као да неће да чита своје одвојено мишљење, но то, вели, није мислио. Вели, ако скупштина затражи од њега одвојено мишљење, он га може читати; јер је у првом свом говору казао, да скупштина,

тима право да трави рачуна о његовом

раду, пошто му је поклонила своје пове-

рење, и ставља се скупштини на располо-

жење, да она схвати како хоће то његово

и његовог друга одвојено мишљење, а вако

онто схвата, вели, да је већ једном казао.

Јаша Гољемовић устаје и вели: мени је

Протић изјавио да неће да чита, а сад вели да хоће. Чудно мује..... |

Председник ставља питање: Ко је за то 2