Učitelj

210

све врсте знања; за тим се цифром забележи вредност свакога. одговора: најбољи одговор, н. пр. забележи се цитром 20, а најгори 0: осталим циФрама, између нуле и двадесет, изражавају се разни одговори, који нису ни најбољи ни најгори, али сеопет међу собом разликују. Средњи извод свију цифара представља веома приближно ону меру знања онога предмета који се полаже, и којом испитани ученик располаже.

Истина је и то, да овакав начин одређивања знања требује доста, веџбања да пређе у навику, -- али, у ошште узевши, он је млого тачнији него они начини, по којима се одговори не оцењују 2 бројем.

У бриселској војеној школи, у којој се професори, испитачи и репетитори држе овога начина при испитима, често се дешава потпуна сагласност у оцени код једних истих ученика, иако их разне личности цене. Средњи број за све ученике, који се срачуна на крају године из свију предмета, показује степен знања дотичног курса. Из овакве оцене види се, да је, за све време опстанка те школе, степен знања у једном истом курсу готово исти.

Осим тога, занимљив је и овај Факт. Неке предмете предају час једни професори час други, па се опет лепо види, да промена, професора ни мало не утиче на средњи степен знања дотичнога предмета, јер многе репетиције попуњују празнине, које се учине у предавању.

Овакви закључци, изведени на најсавеснији начин, показују. најбоље, како далеко може у овом случају да иде научна оцена. Па и ученици, навикавајући се на честе репетиције, у исто време навикну се на сагласност са оцењивачем односно добијене оцене.

Начин бројног оцењивања употребљава сем у многим другим школама на испитима, који се сваке године држе под надзором белгијске владе. Штета само, што овакав начин није заведен и при полагању испита за државне чиновнике пред испитним комисијама. за права, медицину и литературу, јер би он много прекратио препирке судија око оцене.

Но против овога начина постоје многа предубеђења, која се могу победити само дуговременом практиком, коју ће вршити људи слободни од сваких предрасуда.

Кад би се резултати испита за сваку годину означавали циФрама, то би ми данас имали драгоцени материјал, по коме би могли судити о успеху васпитавања и учења и о достојанству више наставе.

Али до сада мораћемо се ограничити на излагање последњих испитних оцена. Они који свршавају курс деле се на три реда :на