Učitelj

231!

практикант, или несвршени ђак, хвале се, кад добију коју слабу оцену. Као што видите, такво је стање у учитељству. Па кад је такво стање у учитељству, онда треба контрола, и то контрола непартаична, но „строго-савесна, свесна и стална“, какву и сам др. В. Бакић у својој примењеној педагогији (стр. 108). тражи. Овим би мислим, престала свака шпекулација, лукавство, подметање и несугласице између учитеља и ревизора, које се сад највише дешавају. А да све ово престане мишљења сам већине данашњих педагога, који траже да се за сваки округ постави један „сталан стручан окружни надзорник, комеће задатак бити, да непрестано „тајно“ обилази шкеле у свом подручју. Рекох „тајно“ зато, да би се тим сазнало право стање школско, да не би се чиниле извесне спреме и церемоније за долазак надзорников. Иначе овако, како се данас чини, све је то „смути па проспи“, што вели наш прост народ. Целе школске године, седи се у загушљивој, прашљивој и чађавој соби; целе године на по неким местима неопрати прозори и патос; целе године се прућа ломе по школи, целе године изостају ђаци од школе, а што дођу, они су прљави, неуредни, јадни, жалосни, да те Бог сачува; целе године по неки учитељи тумарају које куда по варошима, по лову, по трговини итд. А кад се приближи испит, ту се и ђаци терају да перу патос и прозоре, кречи се соба, ради се не само радним даном, но и празником; млате се ђаци да уче, и напослетку пред сами испит на |. дан избацује се пруће, а уноси цвеће, и плету венци. И кад дође ревизор чуди се и диви онаквој чистоти и онаквом знању, несазнавши, каква је јадна и жалосна, школа била преко целе године. Ето, такви су ме примери руководили, да кажем, да школски надзорник обилази школе „тајно“.

Друго, да му буде задатак тај, да цени способност, рад, чистоту и дисциплину учитељску; да даје савете и поуке појединим учитељима, да држи предавања и зборове учитељске, да сазива школски одбор; да се стара за целокупну наставу у свом рејону, и да о свему овоме тачно извештава господина Министра просвете и црквених послова Али да не би св и овде чиниле какве злоупотребе при контролисању рада, то треба да се и учитељима ујамчи слобода или да се осигурају од тога. А то може овако бити. Кад се појави 10 тужби учитељских са Фактима доказаних, или га оптужи учитељски збор за немарно и несавесно вршење своје дужности, одмах да се премести са тог моста и посгави на друго. А ако се и ту појаве какве оптужбе, уклонити га ва дужности, па квит.

Оваквим надзором, можете унапред извести закључак, да би и сви досадањи испити престали, јер свагда се ђаци испитују и оцењују, и на крају шк. године само да се учини прелазак ђака у ста-