Učitelj

246

УП. Састанак

ДРЖАТ 29. МАЈА 1888. године У Пожези.

На овоме састанку су били: Цветко Радојичић, Владимир Радојичић, Јанко Протић, Саво Атанасијевић, Тривун Павловић — учитељи пожешки; Љубомир Јојић, Михаило Станојевић, Андрија Драгутиновић, Ћирило Јанковић — учитељи ариљски: Миленко Поповић — учитељ добрињски; Дионисије Ковачевић — учитељ карански п Аврам Динић учитељ миросаљевачки.

Нису били: Јеремија Тошић, Сретен Лазаревић, Милева, Павловићева и Јелена Петровићева.

Председник позва Љубомира Јојпћа да чита свој одавно пријављени превод — на овом састанку. Ну пошто рече да ни данас није донео свој превод — то председник рече: да није лепо тако тим одлагањем обмањивати збор, предлажући да се преко тога пређе на дневни ред, а пријављепи превод да се одбаци, што збор и учини.

П

Председник збора рече: да је на дневном реду да се о реви- | зији говори, напомињући да није никакав писани говор о томе спремао, него позва све чланове присутне да сваки изволи казати своје _ примедбе на данашњи систем ревизије основних школа.

По свршеној дебати, која се највише тицала неправилног и једностраног начина оцењивавања — збор је једногласно осудио данашњи систем ревизије као несувремен, непрактичан, неправедан а уз то још и штетан.

Шш

Владимир Радојичић предложи збору: да сваки учитељ било у овоме или другом ком разреду и школи што више на идућим испитима ово-годишње ревизије пази на све неправилности и неупутностии у опште на понашање ревизора у школи, — пак да се по свршеним испитима једног нарочитог састанка састави и држи општа, критика на ревизију, и то да се на јавност изнесе.

Збор је овај предлог усвојио.