Učitelj

31

Како би написао 5 километара, 6 ектометара, 7 декаметара и 8 метара у виду десетног броја (разломкајг — Написао бих овако: 5-678 Км.

Како се зове један десети део ектолитра% — Декалитар. Како се зове стоти део једног ектолитра2 — Један литар. — Како ћеш написати као десетни број 2 ектолитра, 3 декалитра и 5 литара2г — Написаћу овако: 2'35 Ел.

Колико има у једном килограму ектограмаг — Има десет. Који је део један ектограм од килограма — Десети део. — Колико има у једном килограму декаграма2 —- Има сто. — Који је део декаграм од килограма: — Стоти део. — А који је део грам од килограма — Хиљадити део. — По чемуг — Што у једном кидограму има 1000 грама. — Како ћеш написати као десетни број

5 килограма, 8 ектограма, 6 декаграма и 5 грамаг — Написаћу овако : 5'865 Бг.

Напиши две стотине дванајест целих, пет десетих и четири стоте! — 21254. — Шта си прво написао2 — Прво сам написао целине. — Колико си написао целина% — 9219 целина. Шта си после целина написао — Десетну такчу. — А после2 — Десете и стоте делове. — На коме се месту пишу јединице код целих бројеваг На првом месту. — Колико има ту написаних јединица; — Има две. — На ком се месту пишу десетицег — На другом месту лево од јединица. — Колико имаш ту десетица; — Једну. — Колико је пута већа десетица од јединице2 — На ком со месту пишу стотинег На трећем месту. — Колико има стотина написаних; Има две. — Колико је пута већа једна стотина од једне десетице; — Дакле: код целих бројева свакако је место почев од јединица па на лево десет пута веће од оног што пред њим стоји. Тако десетица већа од јединице десет пута, а стотина је већа од десетице десет пута, а хиљада од стотине десет пута. — На коме се месту пишу десети делови после десетне тачкег — На првом месту десно од десетне тачке. — Колико си написао десетних деловаг — Пет. — На ком се месту пишу стоти делови после десетне тачке% На другом месту. — Колико си написао стотих делова% — Четири стота дела. — А који се делови пишу на трећем десетном метуг — Хиљадити. — Колико је пута један десети део мањи од једног целог (целине) 2 — Мањи је десет пута. — Колико је пута један стоти мањи од једног десетог дела; Десет пута. — Колико је пута хиљадити од стотог дела мањи; — Опет десет пута.

И тако: као год што се код целих бројева, зна, да на првом месту почев с лева на десно, стоје јединаце, на другом десетице, на трећем стотине и т. д. тако исто и код десетних бројева после