Učitelj

58

десетне тачке на десној страни, запамтите: да на првом месту стоје десети, на другом стоти, на трећем хиљадити делови ит. д.: свако је то десетно место с десна на лево по десет пута мање од оног које за њим стоји. И с тога, што се код десетних разломака зна на ком месту после десетне тачке стоје десети, стоти и хиљадити

делови и т. д. — и не пишу се именитељи.

Понови ово ти! — Кажи и ти! — Ти!

Како се пишу десетни бројеви (разломциј2 — Шта се пише, кад у десетном броју нема целог дела2 — Место њега треба напи-

сати једну нулу, за њом десетну тачку, па онда десетни део броја.

Како се зову цифре, које састављају десетни део написаног броја% — Зову се десетне цифре. — А како се зову места, која, оне заузимљуг — Десетна места.

Кад се једном десетном броју с десна допишу једна или више нула, он своју вредност не мења. Тако на пример бројеви 5:7 и. 5:70 износе један и други пет јединица и седам десетих. Или 8:9 и 8:900 оба броја износе осам цели и девет десетих.

Исто тако не мења се вредност једног десетпог броја, кад се нуле изоставе. које стоје на десној његовој страни. Тако су бројеви 6:60 и 5'6 једнаки. Или бројеви 25900 (двадесет и пет целих и девет стотина хиљадитих делова) и 25:9 (двадесет и пет целих и девет десетих) једнаки.

Кад се вредност десетног разломка не мења2. — Кажи и ти! Оди ти напиши на табли два десетна броја, један са а други без нула, па да су оба једнака! — Кад се још не мења вредност броја2

Оди напиши така два броја! ;

Да ли ће се вредност десетног разломка променити онда, кад се испред десетног деда после десетне тачке напише једна или две нуде; — Хоће. — Да напишем четири цела и 5 десетих. То ће бити овако: 45. Кад сад додам једну нулу испред пет десетих, онда неће бити четири цела и пет десетих: четири цела и пет стотах. То ће бити овако: #05. Ако додам још једну нулу, онда ће бити: четири цела и цет хиљадитих делова. Према томе:

Вредност десетног разломка мења се, кад се испред десетих делова после дестне таке додају нуле, и онда вредност разломка, постаје све мања.

Понови ово ти! — Ти!. .