Učitelj

307

рата од пре 4 год. наставник са ученицима добија кисеоник и с њиме чини опите. Но случајно пре кратког времена добио је једно стакло неког црног прашка и на хартији писало је само реч „Вигеј« без ичега другога, тај прашак није познавао и употребио је ту прилику, кад сте ви као хемичар дошли, даму кажете, шта је то, и ви му рекосте да је то манган диоксид; то је све 2. ревизоре, а ви тако ниско падосте, да од те једне ствари кажете да многи препарати не беху познати. Он се ни најмање не стиди тиме што није познао манган диоксид, али не знамо како да назовемо то што ви на ту једну ствар навезосте још калијум хлорат и др.

Поред овсга, ви сте врло арогантно и несмишљено ударили па раставнике ове школе, велећи: „Наставни програми за вишу осн. школу обухватили су доста велики и за живот користан материјал, али за тај материјал требало би имати јаче наставничке снаге, нарочито спремније за математичке и природне науке, па да буде од те школе какве користи. Овако је само „скупља дара него масло«. Г. ревизоре, о природ. наукама рекосмо, а сад да додамо и за математичке науке. Овде се господине предају геометријски облици и то све наставници по програму прелазе, па се још упуштају у земљомерство и премеравање, снимање и прорачунавање приступачних и неприступачних земљишта итд. и то све у пољу радећи са својим ученицима. Па камо вам, што што год не рекосте за пољ. привреду, која је у овој школи приведена у практичност, видосте ли да су се ђаци занимали свиларством и свим врстама пољоделства, а ли то прелазите ћутке, неће бити да је ова школа ускупља дара него мера“, но то ће се моћи рећи за вашу ревизију, јер од ње апсолутно никакве користи није добила ни школа, ни настава, ни наставници, једино сте се ви користили што сте се прошетали и примили лепу дијурницу. До данас не би српског ревизора који рече даје све хрђаво, него су људи свесно ценили добро као добро, хрђаво као хрђаво, а код вас је све црно.

Па кад овако арогантно рекосте да су у вишој осн. школи слабе наставничке снаге, што их оценисте оценом врло добром, што балц ономе за кога велите да му неки препарати беху непознати и по имену и по употреби дајући оцену рекосте, да му дајете са мирном савешћу четворку, и то гојазну дебелу четворку (51с) и не рекосте ли да би му дали петицу само се бојите да вас не критикује онај наставник, коме сте вашом оценом пљунули на рад и труд — ви га знате — 2!

Да ли су они слабе наставничке снаге за ову школу, то је боље оценило Министарство просвете, 13 — 14 ревизора у току толико год. наставничког рада, Шрответни Савет и Г. Г. Мини :-

за: