Učitelj

54

пало, само ставља ове замерке: ај, што није и васпитна страна узета. уз предавање, 6) што није поменута Урошева жена Јелена, која је служпла као углед највредније домаћице и в) што је властела објашњавата речима: велики чиновници, — велика господа.

Предавач рече да је таково објашњење познатије деци, и да је умесно реч «властела“ заменити са речима : „велика и силна господа и чиновници, а при том још и врло богати,“

Други критичара није било.

По свршеној критици предавање је једногласно примљено као добро.

Ту

На овом састанку донета је одлука: да се држи 11. Декембра. т. г. једна забава са беседом и декламацијама у корист благајне учитељског удружења — у Пожези.

У

Председник рече: да је сад на реду да се одреди дан и место идућег састанка. ;

Збор одлучава: да се идући састанак држи 4. Декембра у Пожези. с

Председник вели да ће дневни ред тога састанка бити: критика на држато предавање из познавања, човека у ТУ разреду 0 укостима и мишићима и нези истих“ и читање одавно пријављене расправе о уприродности у васпитању и настави“ од Мих. Станојевића.

Састанак је закључен у # часа по подне.)

ХТ. Састанак

ДРЖАТ ||. ДЕКЕМБРА 1888. ГОДИНЕ У ПожеЕЗи.

-Били су: Цветко Радојичић, Владимир Радојичић, Јанко Протић, Тривун Павловић, Саво Атанасијевић, Љубомир Јојић, Михаило Станојевић, Вук Мартиновић, Андрија Драгутиновић, Дионисије Ковачевић, Миленко Поповић и Јеремије Тошић.

“) На овоме састанку десио се онај случај са учитељима, који је и на јавност у «Дневном Листу) — изнет. А тај случај био је у томе: што је ревносни капетан ариљски г. Саво Јовановић с пута вратио дошавше учитеље и позвао у канцеларију на. одговор и саслушање, због тога: што су без његове дозволе и одобрења правили збор. То строго саслушање толико је учитеље задржало у канцеларији да су морали омркнути и ноћу се кућама враћати,