Učitelj

328

Нису били: Милева Павловићева, Сретен Лазаревић и Јелена Петровићева.

1

На овоме састанку уписала се за чланицу учитељ. удружења“ овога збора Катарина Милетићева учитељица пожешка.

П

Држата је критика на предавање Дионисија Ковачевића из познавања човека у ТУ. разреду. Цветко Радојичић показао је као. главне примедбе на предавање ове: ај, што је предавач узео много материјала за једно предавање, те су деца тим заморена и постала непажљива, 6), што предавање није било систематисано, него је говорено час о мишићима, час о костима, час о живцима и крви, а час о нези, па опет о костима и мишићима, в), што је више причато него пропитивано, и што ни дисциплина није добра.

Мих. Станојевић и Саво Атанасијевић у главном то исто примећују. Председник по свршеној критици пита: како ће се ово предавање примити.

Збор одлучује: да се прими као добро.

Шш

Председник позва Михаила Станојевића да прочита свој пријављени чланак о «природности у васпитању и настави“, што исти и учини.

После прочитаног чланка повела. се реч како да се прими овај чланак. т. ]: да ли да се слда, одма дебатује о њему те да се оцени, или да се нарочити критичари одреде да га прегледају и своју рецензију збору поднесу једне доцније седнице2 — Збор је одлучио ово друго, и изабрао је да исти чланак прегледају и своје мњење поднесу збору , Цветка Радојичића, и Владимира Радојичића.

ТУ

Председник предлаже збору : да би требало још овога месеца према писму и решењу главног одбора «учитељ. удружења« — држати једну ванредну седницу на којој би се само претресало питање: о данашњој ревизији.

Збор усваја предлог и одређује: да се 23 Декембра држи у Пожези ванредна седница на којој ће се говорити о ревизији основних школа.