Učitelj

ЉИСТИЋИ

ВА ОУ И | АБУ ВИ БА ВВ А Фрагнет из списа: 0 Педагогици

ПАПИСАО

Емил Кант ,

= =

Нарочито они људи, који праве планове за васпитање, треба увек да имају пред очима принцип васпитне вештине. А тај принцип је: деца не треба да буду васпитана за садашњост, већ за што бољу будућност људског рода, т. ј. треба да буду васпитана у идеји човечанства и њеном циљу. Тај је принцип од врло велике важности. · Родитељи васпитају у опште своју децу тако, да буду само за свет садашњости лагодна, па ма и покварена. Они требају своју децу боље да васпитају, да би се тим у будућности достигао што бољи ступањ савршенства. ;

Овде се налазе две велике препоне: а) родитељи се обично брину само за то, да им деца у свету добро прођу, и в) владаоци посматрају своје поданике као средства за испуњење својих смерова.

Родитељи се брину за кућу, владаоци за државу. Ни једни ни други немају у себи оно што је у свету најбоље, најсавршеније, чему је човечанство и одређено, и што му је крајњи циљ. Основ плана васпитања мора да буде космополитски. А зар би нам то било штетно; зар оно, што је у свету најбоље, зар је то нека идеја која може бити шкодљива нашим приватним добрима % Никада ! Јер, и ако изгледа у први мах, да се њој мора нешто да жртвује! то се њом увек све више добива у побољшању садањега стања. Па према томе каква дивна последица се јавља ту! једино добро васпитање је то, из чега све добро у свету происходи. Клице, које у човеку леже, треба све више и више да се развијају; јер, основа за рђавштину и зло, не налазе се у природним својствима човека. А узрок зала, је то, што се природа не подводи под законе извесне. У човеку леже клице само за добро.