Učitelj

459

рите их, саветујте их, па и попретите им, наићи ћете на отпор, на признање које никада не бисте зажелели! Прилике сам имао да и сам то видим, баш овде у овоме крају. Приметим једном несолидној гомилици ђака на понашање њихово, и после сам имао муке да се отресем денунцирања такве деце, која су на жолост ђаци веђ 7 година. Све ово, последице су накараднога васпитавања у првој школи — кући; а напојени духом порока, допадало им се и све оно из друштва што је личило на њихов прикупљени материјал. Своје и онако накарадно васпитање уресили су друштвеним пороцима. -- То им је накит како га они обично узимају !

Обвирући се дакле, на доста тешку улогу материну у кући, не можемо је са свим осудити. Она је истина за неваспитање своје деце крива, и сав би тешки грех на њу пао, да јој на томе путу не сметају околности које јој не дају да у довољној мери свој посао извршује. Старајмо се да отклонимо те сметње. Старајмо се сви у ошште, сваном приликом, јавно и посебице, да мати позна свој свети позив ; па за тим обавештавајмо је како дазга похвално врши! Старајмо се да радом нашим створимо боље економско стање наших грађана и онда будимо уверени: Да ће васпитање поћи макар за један корак унапред.

Као што мало напред рекох: Жена је српска тек узгредно мати, те као таква ретко даће појма имати о неговању своје деце. Она не схваћа да јој је поглавита дужност, да млађаног човека, кога је на свет донела, обравује по могућству у свему, те да васпитник кадар буде са успехом наставити своје прво школовање са школовањем у светској школи, како би на крају крајева са правом стекао име: одличног грађанина;

Резолишући све ово, што довде по тој ствари рекосмо, можемо извести ово троје:

1. Да је оскудица морална, један знатан губитак наших ученика и да без поправке они не могу живети као корисни чланови, друштва, нити опет могу заслужити права одличних чланова своје домовине.

2. Да се темељ ове велике мане полаже још у дому, у домаћем васпитању, на крилу материном.

3. По томе и мати шрво мора да се сети своје правилне материнске дужности, коју мора скроз познавати и волети. Она би ао томе била дужна обучавати дете многим моралним ми васпитним правилима, као:

а) Да воли своју домовину и да се за њу у свако време жртвује. ,

6. Да поштује оца, матер и све старије ;