Učitelj

— Идемо из школе, одговорише ми.

— Зар тек сад: рекох зачуђен.

— Сад смо се пустили, одговорише они.

— Ама, да ви нисте били нешто мало у апси, па за то тек сада идете кући: рекох, шалећи се.

— Јок, господине, одговори један. — До сад смо имали Земљопис. До 9 сати смо имали рачун, па смо само мало изашли на одмор, а после смо учили Земљопис све до сад.

После подне имаћемо до 6 сати Познавање природе, додаде други.

__"Тако дакле, рекох ја

Јесте, господине.

Још мало разговарасмо уз пут па се они одвојише и одоше кући другом улицом, а ја продужих пут даље, мислећи о овоме све до куће. па и после још дуго. Мислио сам о томе шта се сад ради по нашим основним школама. И кад сам све у глави претурио, изађе ми пред очи врло жалосна слика наше основне школе у Мају месецу. Око ње био је рај а у њој пакао.

Сутра дан у јутру видим две учитељице где иду врло рано у школу. Погледам у сат — јот 5 минута до 6 сати. Вредве, бога ми, помислих у себи“

После неколико дана беше неклкав празник, а ја сретох неколико ђака где иду школи и носе неке књиге и. артије. Питам их:

= Куда ћете ви, децо

— Идемо у школу да пишемо прописе за испит, рече један.

— И да цртамо мапе за испит, додаде други.

Питам их: из кога су разреда, а они ми рекоше да су неки из Ш, неки из ТУ. раз. И једни и други учили су код два млада, спремна и одлична учитеља.

Неколико дана после овога видим дете мога суседа, како се мучи, да вацрта некакву мапу. О, мучи %е, о, пише, о, брише, цепа артију коју је покварило, једи се, па и плаче јадно. И оно је радило за испит.