Učitelj

· 14.

зује како биљка «росица“ има на лишћу изрмштаје по ободу као трепавице на очним капцима; има и друге израштаје као зрнца, који луче неку лепљиву течност у коју, кад падне какза мала животињица залепи се, лист с: затвори, и после неколико дана, кад се лист отвори, оне животињице нема, виде се само неки остаци од ње. Њен цвет отвара се само кад сунце греје.

И овом чланку има да се учипе ове замерес: Што је описана росица а насликама мухоловка, која расте у Америци. Што пије унета слика баш росице, кад и ње има у П. издању Ботанике г, Пецића. Што није у почетку, него на крају, казато да је слика мухоловке, него читалац чита чланак и гледа слику мислећи да је росице, кад так на крају — на његово велико изненађење ! — он види да је читајући о росици гледао мухолозку. Што није казато како то поједу ове биљке оне животињице што упадну у њихово лишће. Што је употребио израз «чиода«“ а «плајваз“ неће.

У чланку: „Награда за скромност“ прича се како је једном у Русији била врло гладна година те су многи остали без леба. Један богат човек у неком селу давао је нејспротнијој деци свако јутро по један мали лебац. Лрво јутро деца су се гурала им отимала које ће дочепати већи лебац, само мала Аница није. Она то није чинила и узела је што јој је остало. Сутра дан. кад су дошли други пут, поновило се оно исто. Кад Апичина мајка расече лебац, испадну из њега неколико златних новаца, које је онај богаташ метнуо у најмањи лебац за то, што је знао да ће њој тај лебац допасти, а тиме је хтео да је награди за ону њену скромност при узимању лебова. Мислећи да су они повци случајно упали у тесто (лебац), они су однели газди, али он их није хтео узети, казавши шта је то.

Тенденција чланка: доброчинство, помоћ у невољи, скромност, награда скромности, поштење Анице и њене мајке у враћању новаца — све су то лепи угледи за децу, али су изведени некако на невероватан начин, а то худи самој тенденцији. Невероватно је да је онај богаташ већ други дан наградио Авицу за то, што је видео у једној прилици, само једном, њену скромност. Кад се већ зна да је прича тендециазно дотерана, требало је рећи да је то било после неколико дана. -

Чланком «Одјек,“ писац оће да упозна децу с овим Физичким појавом. Упознао их је само са постапком одјека а то је са свим мало за већу децу, која и сама знају да је одјек гласа поновљени глас, који се одбија од страна и шуме, или зидова у кући. Овај појав је дечијем схватању приступачан, с тога је требао бити потпунији. Није казао да одјек од кратког звука, као од удара,