Učitelj

473

па кад се и то одузме таман ће доћи права књижарска цена, а књига је штампана у намери да се понуди министарству.) Ова шпекулација је за осуду: Добит је поштена само до извесног степена и на известан начин. Ово је просто једна подвала и превара!

После прегледа саме књиге да кажемо је ли требало откупити ову књигу за поклон ђацима. Кад од 7 чланака један отпада кад излишан и погрешан, а један као непотпун и погрешан, остану 9 чланака већином добри. Тако исто, кад од 7 песмица отпадне једна као хрђава, остану њих 6 које су више добре. И кад се томе дода, њена техничка страна и стилизација — може се рећи да је књига добра, али ипак је непотпуна, и има две велике, и повише омањих погрешака. СО тога можемо рећи да се може поклањати ђацима, али стом примедбом, да не одговара потпуно циљу ради ког се дају, и дану кад се ове књиге дају.

ж о Ж

Сад да кажемо како је ова књига примљена за откуп.

Све књиге које је Просв. Савет до сад примао било за учебнике, било за књижнице, било за поклоне ђацима, давате се на реФерат, и примане су по писменом или усменом реферату одређених рефераната, само је ова књига била срећна те је примљена без икаквог реферисања. Она није давато ником на реферисање. Све су књиге до сад прашле кроз страшну „шибу«“ само је ова поштеђена од тога. Све су оне морале да прођу известан пургаторијум, само је ова прошла чисто, глатко, лако — „као бела лала<. До сад је Прос. Савет са својим референтима, у другим књигама тражио и длаку у јајету, а сад ову прима са погрешкама и недостацима.

Па како је могла бити примљена кад није имала рефераната 7, Могла је тако, лепо.... Послао писац свима члановима Прос. Сав. по једну књижицу с молбом, да је прочитају јер ћео њој бити решавања у Прос. Сав, за откуп, па да буду сви готови одмах гласати за или против. Чланови.... као људи добра срца, склоне се на ову молбу 'и приме је без икаквог другог реферисања. Оно.... и до сад су чланови Просв. Савета. били способни да сами оцењују књиге, па су их ипак давали нарочитим референтима. Па и кад су се решили да, по жељи писца, буду они сами референти, нису били објективни у томе. То се види по примедбама које су од њих о томе пале у Просв. Савету. Докле једни не могу да је се нахвале дотле други — да би колико толико одговорили својој савести а у исто време да би се показали сервилни — примећују по неку малу

:) И заиста писац сад продаје књигу за пола, динара !

„УЧИТЕЉУ 32