Učitelj

414

'

ситницу. Ово значи: да чланови Просв. Сав. или су били пеискрени према својој дужности и савести, (него су се при овом решавању другим нечим руководили); или нису књигу добро проучили: јер се "не може ни замислити да је нису могли они оценита. И до сад је било усмзног реферисаља, али од нарочито изабратог референта. До сад се није протпостављала непогрешност код ни којег писца, сем код овог. Међутим, зна се да ми немако тих капацитета у науци, чије радове не треба налко, или нема ко, да критикује.

За што је Просв. Сав. погазио опај до садашњи, бољи начин примања књига, а завео овај гори Ни за шта друго, него само за љубав писца, који је рад да му се то што пре реши. Због хитње то није било јер је до шиљања књига имало више од месец дама, и то је довољно сваком референту да о овахој књизи реферише. Но има нешто још и горе! Примили су ову књигу на овакав начин још и с тога, што ву видели да су пре примили „Витлејсмљанина“, која, је далеко гора од ове, па сад, да би остали доследни, примају и ову с погрешкама и недостацима, Али то није довољно оправдање. Ако су оценили да «Витлејемљанин“ не ваља треба да је одбаце и ако ретференти_ препоручују. Таких случајева бивало је и до сад. Па од сад.

треба боље пазити коме се књига поверава на. оцену. А кад су видели да и ова књига има извесних мана, требало је дати на, оцену, па тако поправљену прештампати и онда би била врло добра нњига Е, али онда не би била готова за ову год. а писцу се не чека! У томе је сва мука! А што други чекају код овог истог Просв. Сав још и више — то није ништа!!!

Овај поступак Просв. Сав. при решавању о отку: пу ове књиге и овакав начин примања књига, па ма то било за који циљ — погретман је и за осуду. 5 ;

ж ж ц

Идуђи преглед биће оцена књиге „Из живота и рада Христа Спаситеља“, коју је за ученике 11 рав. удесио г. Димитрије Јосић

проф. учит, шк. у Београду, и коју је Просв. Савет препоручио министарству за откуп.

Ђ. С; Којић учитељ,