Učitelj

705

сменост — је по својој ограничености и по методу, који у школи влада немоћна за то. Писац овога занимасе неколико година предавањем и за то време стекао је уверење, да као материјал од важности и као лака. храна из грађански“ права и дужности.

Значај материјала из грађанских права и дужности у животу човештва доказује се историјом културе. Из историје видимо, да култура — резултат ума и осећања!) — почела се развијати са првим покушајима грађанског уједињавања људи и да је последица свести грађанских права и дужности, Дивљаци на пр, у унутрашњости Аустралије живе без грађанских веза и зато се и не раздикују по уму и осећању од животиња ; они су апсолутно бескултурни. О друге стране пак видимо, да чим људи створе живот на, грађанским везама, па и на најпримитивнијим основима, а они престају бити дивљаци. И заиста, на земној кугли нама ни једног друштвеног живота на грађанским везама, у коме члан не би имао ум и осећање у човечанско културном значају ових речи.

Заједно са овим видимо и то, да што је грађански савез ближи равномерној подели дужности и обавеза између својих чланова, то је све веће образовање.

Педагошки утицај свести дужноста и обавеза грађанских, може се видети и из других случајева. У земљама, где се маса не користи са вишим грађанским правима и где се личности васпитавају у индивидуалном правцу, врло се често могу наћи личности међу нижим занатлијско- трговачким класама, које владају са обичним школским знањем, али су у културно - грађанском одношају врло мало развијене; Ево, да узмемо, на пр. ма кога трговчића из комедије Островскога и да га замислимо, да је добро писмености научен, опет ћемо у њему видети груби ум ч грубо осећање. Народ, код кога је већина оваквих грађана, не може да буде срећан, та народ не може бити образован па ма у истоме сви грађани били писмени. Узрок пе лежи у другоме, већ у томе, што има мало свести права грађанских и дужности,

Узев, да је главни услов културе развиће грађанске свести, морамо иставити као безусловну потребу, да се што више развије свест о правима и дужностима и то равномерно. Овим начином само ствараће се благостање у пароду и ствараће се услови за цивилизацију Даље изражавајући се речима циришког закона, да „треба да, се дејствује образовањем на децу тако, да ова буду, без разлике

: У овомв и подобном случају реч осећње узимљемо у културном,

а не у физиолошком смислу,