Učitelj

86

/

Велимир Миладиновић, Рад овај мора бити готов до 14. Септем. да би се могао поднети народној скупштини; па за то сам мишљења да ово ради месни одбор где је тај предлагач.“

Ђока Ивковић. Ја се придружујем мислима Љубисава Јовановића. Делокруг рада овога одбора. јесте велики и не може се савладати за неколико дана. Шредлаже да се ово повери коме месном одбору.

Коста Димитријевић. Молим нака ми се каже једно место у коме има 4 учитеља из Учитељске школе: 92 богослова; 2 из земљоделске-шумарске школе, 2 из гимназије и две учитељице из више женске · школе. пе

Јов. Ц. Јанковић. Немогуће је, да за пеколико сати посвршава овај одбор тако велики и замашни посао. Предлажем, да се ово повери пеком месном збору, да он овај посао сврши,

Никола Цветковић. Сва ствар састоји се из пеколико тачака. Ове су ствари нама врло добро познате и овај се посао може свршити за неколико часова.

Алекса Милојковић. Овде се појавило мишљење, да се за кратко време не може овај посао свршити; па за то тражим особени одбор, који би у главним тачкама свршио овај посао до Теог Октобра ове године.

Председник. Објашњава да ће се овоме одбору упутити све оно, што се тиче лично учитеља, као на пример о квартирини ; и мисли да треба да се одбор конститујише што пре и отпочне свој рад. — Чује се: тако је.

Председник. Позивам овај одбор да се констатуише и отпочне свој рад; а сад изволте чути неколико предлога.

Секретар чита предлог г. Војина „ЉЂешевића и другова о томе; да се умоли Министар просвете : да се Учитељска Нишка Школа премести у Врању, а у Пироту, да се отвори индустриско-занатлиска школа.

у Љубисав Јовановић. По што овај предлог не спада у демокруг рада скупштинског, то му нема места овде. — Чује се; да се одбаци.

Војин Љешевић. Мислим, да је много боље да Учитељ. школа буде у Врањи, но у Нишу ђе има и велика гиминазија: Нужно је да и ми ово питање покренемо, те да потсетимо и ово и Министра просвете.