Učitelj

159

Радуловић, учит. ариљски; за пословођу Јанко Поотић; за благајника Владимир Радојичић, учитељи по хешки, за чанове: Сава Шибадић, учит. добрињски и Спира Илић уч. прилипачки.

На овом састанку решено је:

Да се други састанак држи у Пожези 30. Јануара. 1891. год. На том састанку држаће угледно предавање у ТУ. разреду о ујовану Рајићу“ — Цветко Радојичић. Исти читаће тога дана и свој чланак у „учитељској станарини,»

Да стара упргва поднесе рачун о чланским улогама: колико који члан има давати од времена кад је престао улагати па до обновљеног збора.

Да се држе две забаве у корист удружења; и то једна у Пожези, друга у Ариљу до 2. Фебруара тек. год.

| Да, се у овај збор позову и у чланство упишу учитељи: каменички, карански и миросаљевачки.

Стављено је у моралну дужност свакога члана да се претплати на „Учитеља.« Скупљач претплатника да буде благајник овог пододбора.

Од гостију на овом збору били су: Поп Сава Атанасијевић, из Пожеге, Никола Јовановић, учаитељ дубски и Саватије Грбић, учитељ косерићски.

Збор овај броји око 16 чланова.

ЗБОР БОЉЕВАЧКИ.

Учитељски збор. — Учитељи среза бољевачког држали су збор 30. Јануара тек. год у Бољевцу, поради обновљења управе учитељског удружења за срез бољевачки. Збор је отворен кратком беседом од стране једног учитеља, којега једногласно изабра учитељство, да буде и председник збора док се састави управа. У беседи истакнут је задатак и правац учитељског удружења; напоменуте су тешкоће о зборовим под пређашњим уставом; потсећено је учитељство на то: како је учитељском удружењу од покрета сада девета година и да се оно сматра као прво удружење; даље, како су се угледали на ово удружење људи разног занимања и како се у опште удруживали ради усавршавања своје радње и материјалног потпомагања у погледу личног и породичног опстанка; а још и стајање на пут разним туђинштинама и како се у последње доба, почеше удруживати чак и г. г. професори, инжињери, практиканти, 'ошштински писари и др., то и учитељство треба ову дружбу да чува као свети аманет и поради живо на томе, те да у удружење