Učitelj

2

му није писао годину дана, иако је за ту годину имао времена да напише рис артије, опет вели: сад доби време.... за то што се тако ваља да започне писмо). Ако има да прими за своју зараду који динар, не уме да напише признаницу. А већ да уме бележити и воводити рачуне о својим примањима и давањима, о своме раду, или да опише какав догађајчић, да пером искаже што је видео, чуо или шта жели и оће — то је теже него пети се на месец.

Па каква нам је то писменост кад човек уме само писати слова (и то махом све «на три ћошка»)ј а не уме том писменошћу да се користи! Зар сваки такав човек није у ствари неписмен 7

И какво нам је то учење граматике и граматичких правила, кади они ПРРАРА говоре тако исто неправилно, као и они који у школу нису ни завирилиј

Није ли то очевидан доказ, да се срп. језик учи Форме ради, а не ради стварне користи '

Истина је да учење граматике има користи за знање језика, али ту корист имају они који изуче веће школе који рендишу школ. клупу по 10, 20 година, Али маса нашег народа и не види то школовање.

Основна школа имаће око 60.000 деце, а од тих 60.000 тек ако неколико иљада продуже школовање; остало све с основном школом завршава и своје школовање. Е па је ли сад право, да 50 и неколико иљада уче и оно што ће требати само онима, који ће продужавати школовање даље; И је ли право да 50 и некојико иљада деце уче и оно што њима у животу неће требати; Шта ће Рудничанину и Ужичанинпу или Ваљевцу да зна пети, шести падеж, 1,9, 3, лице или ону ситну поделу заменица, кад он већ говори правилној Њему треба само да га научите да уме наџисати лепо, као што лепо уме казати, па квит.

А за оне крајеве, где се погрешно говодџи; — И тамо граматика данас не помаже. Има лакшег и бољег

14»