Učitelj

1: :

начина за поправљање говора, а тој ћемо изложити у предавањима, која ће за овим оледовати. ,

Толико о томе.

Овим смо хтели само да скренемо пажњу на то, како се данас у основној школи не учи српски језик онако. како би се давала маси народа стварна писменост, писменост потребна за практички живот, што основној | школи треба да је цељ.

А сад да пређемо на друго. Да изложимо неколико практичких предавања из срп. језика 82, основ. школу.

1. Правилан говор.

Разни крајеви краљевине Србије имају разне неправилности у говору. И тих неправилности негде има. више негде мање. Те неправилности по нашем мишљењу, не треба исправљати учењем граматике, него на други начин и то на овај:

Чим учвтељ дође на дужност у које место, треба.

да обрати пажњу на то, како његова околина говори. Све погрешке које чује да му околина чини у говору, а нарочито граматичке погрешке својих ђака, треба да бележи. Да би пак што боље дознао све погрешке у го- | вору, он не треба одмах да испривља децу у говору, него, нека децу пусти за који дан да говоре онако, како говоре код својих кућа.

Кад већ буде похватао неправилности говора, ње- и гове околине, и обележио их, нека онда начини план, по коме ће почети борбу с том неправилношћу. Нарочито, ако говор им много неправилности, као што је у новоослобођевим крајевима, у Јагодини и околини њеној и т. А. — ту је нужно с извесним планом почети кроз. школу поправљати говор. План би се састојао у томе, што би учитељ одвојио извесне погрешке, које ће деци казати и показати како она говоре. И за десетину дана,