Učitelj

ЉУБИЧИЦА

Предавала у 11. разреду Љ. ЦПвијовићева

о

Шта је ово7 (То ја биљка). Како се зове ова биљка 2 (Љубичица)ј. Разгледајте је добро. Шта све видите на љубичици % (Корен, стабло, лишће, цвет), Је ли која видела љубичицу у башти или у шуми; Можемо ли п онда да видимо на њој све ово, што видимо и сад; (Не можемо; онда се не види корен, јер је у земљи). Што ће љубичици корен 2 Корен јој треба да се учврсти за једно место ; да је ветар не би однеој. А шта има на овом корену 2 (Има малих жилица). На што ће те жилице% (Оне су да усисавају храну из земље, па да хране целу биљкуј. А шта би било са љубичицом кад би неки црв подгризао ове жилице 2 Биљка би се осушила, јер не би могла да се храни). Запамтите: жилице усисавају храну из земље, па та храна иде горе у биљку и тако биљка расте.

Може ли љубичица да се храни чврстом — тврдом храном ; (Не може ; она се не храни као човек или као животиње; она нема зуба да сажваће храну. Каква храна мора бити (Течнај. Јест, храна мора бити течна, т. ј. растворена у води. И љубичица, као и све друго биље, храни се разним минералима, који се растварају у води, па тако растворене биљка их сише и храни се. Која зна какав минерал, који се раствара у водиг. (Шећер, сој. Видили се шећер (или сој кад је растворен у води; (Не види се; он је постао као и вода). Е тако исто постану други минерали, који хране биљку па и љубичицу.

Да би сте видели како се храна пење чак горе у биљку, ја ћу вам нешто показати. |Узећу парче шећера. и доњи део умочити у обојену воду. Вода ће се пењати све веше, док не окваси цело парче). Шта сам чинила 7 (Умочили сте шећер у воду.) Јесам ли цело парче2 (Само доњи деој. Па је ли се оквасио сам доњи део 2 (Није, него цело парче). Како тог (Вода се пењала све више и више). Е, тако се исто и љубичица (а и све биљке) храни. Она течна храна пење се све више п више и рани целу биљку, јер у свим деловима биљке и у жилицама, и у корену, и у стаблу итд.