Učitelj

211

— има много шупљика, па храна кроз те шупљике пролази док не прође кроз целу биљку.

Како се зове код љубичице овај део од корена па на више» (Стабло). Да ли је у свих биљака стабло оволико Њажи ми неку биљку која има много веће стабло % (Јабука, крушка, ружа и тд. Расте ли стабло љубичице мпого у вис; (Не расте, оно је при земљи). С тога што је при земљи, каже, се да је стабло приземно.

Шта је ово порасло из стабла2 |(Мишћеј. Видите, да ли је лишће избило баш одмах из стабла 2 (Није, најпре је петељка па на њој лист) Какве су петељке2 (Танке и слабе). А шта има на петељкама 2 (На некима је лист, а на некима цвет.)

Ево вам љубичице, разгледајте добро њен цвет. Колико је листића у пвету 2 (5). Да ли су баш сви једнаки 7 (Нису; један је највећи.) А какви су по боји% (Плави, љубич. бела итд.) А па чему стоји цвет2 (На петељици) Шта је најлепше код ове љубичице 2 (Цвет). Јест, и с тога, што је то најлепши део, ово шарепи бели, плави итд. — листићи зову се круница, као круна љубичице.

Волиш ли, Н., љубичицу2 А воли ли М' А што љубичицу воле многи 2 (Воле је с тога што врло лепо мирише). А има ли и овв љубичица мириса 2 (Има; свака љубичица лепо мирише). Да ли је воле само због мириса 2 (Воле је иза то, што је она прво пролетње мирисаво цвеће.) Па кад цвета љубичица7 (У почетку Марта, па је има и у Априлу.)

Је "ли која од вас брала љубичице 2 Где си ти Н. бралаг (У башти). А ти Мо (У шуми2) Па где расте љубичица 2 (Љубичица расте у шуми и то воли у гушћој шуми, у башти, по пољима.

Е да вам кажем још пешто о љубичици. Ви зпате да свако дрво има свој род: крушковом дрвету, плод је крушка, јабуковом — јабука, шљивом — шљива итд. И свака биљка има свој плод, па тако исто и љубичица. Али њен је род врло мален; једва се и види. И то је један меурак. Он је у почетку зелен а кад се осуши

пожути, прсне и из њега се проспе пуно. ситних зрнаца. То је

; семе, из кога, кад се закопа у земљу, опет кзрасте љубичица.

Треба ли нам за што љубичица2 (Да миритемо, јер има врло леп мирис). Има ли још какве користи од ње. (Челе долазе, па 2 ње прпбирају мед.)

Љубичицу не треба држати поћу у затвореној соби, јер од њеног оног лепог и јаког мириса може да се добије главобоља, да се добије несвестица па чак може да буде имука на стомаку.