Učitelj

| 31

својих даљих предака. „Какав отац такав син.» — «Каква, мати таква кћи,» — вели народна изрека. Од оца нерадника, нерадник и син; од оца пијанице, пијаница и бин, — од оца крадљивца, крадљивац и син. У истом односу стоје кћери према. матерама. |

Од многих примера који казују да се и склоности ка крађи наслеђују, нека. не буде на одмет и овде признати пример о породици Кретјен. Жан Кретјен је имао три сина: Пера, Тому и Жан Баптиса. Син Цјеров због убиства био осуђен на робију а млађи због крађе је на. робији и умро. Трећи син, Жан Баптист имао је једног сина, који се ожени из породице од самих паликућа, Са женом из ове породице имао је седморо деце, од којих су сви, сем једнога, због крађе осуђивани на робију. Међу овима било је и женских.')

Из досадањег може се видети да се и склоносте за крађу наслеђем преносе.“

Ну узмимо овакав случај: —- Дете је рођено од ро: дитеља, који се сматрају као примерни грађани. Отац, човек умерено строг, према својој деци, разуме и зна како ваља, своју децу да васпита: једном речју, он жели: да у својој деци, кад ова одрасту, види себе савршенијега. За то се он стара да његова кућа, буде у истини родитељска школа за његову децу. Ну како је он готово «гост» у кући, то он хоће васпитавањем да управља преко матере, којој је описао ову тежину ваљаног ва-. опитавања из младости, као и рђаве последице Од погрешног васпитања, и наложио јој како ваља да поступа, па да мати буде и ваљан васпитач својој деци.

А мати, као мати, воли свога, мезимца или мезимицу. У присуству мужа према деци, одмерена, строга, све онако како жели муж. У његовом одсуству не може да «одоли срцу» већ је друкчија. «Узми сине 10 пара, али

') Кривична одговорност, Др. Мил. Веснић стр, 179, 2) Чему ди се можемо надати од деце хајдука Џетра и Миље из Кобиља. Писац.

~

у са

»УЧИТЕЉУ“