Učitelj

378

пази да не види сестра!» — «Узми кћери колач, али да не види брат |» — «Иди сине играј се, али пази да до'ђеш пре оца, јер знаш да он не да, да се играш са, Н,...!> «Уми се; опери руке; знаш да ће сад доћи отац а он не воле кад си брљава, — вели сину или кћери. Мати овако чини неко време, а после ћемо је чути: «Јоцо сине! — Овде је било 10 пара, где је:» — «Нисам мајко Бога ми, мора да је Драга!» — Мати сад дозове Драгу, "пита и њу иона: «нисам мати, Бога ми; ваљда је Јоца!» — Нестао колач, мати исто тако; нестале јабуке, мати тако; нестао шећер, — мати тако. Јоца увек на Драгу а Драга на Јоцу. Мати најзад, јада се и комшиници и чуди се где се научише красти! Најзад излази да се «несрећно родило.» Деца расту при том све гора. Мати се жали оцу — мужу. — Овај се изненађује, предузима, и сада сам да одвикне децу од крађе; реч две па дај туци; тако данас тако сутра и све узалуд. На послетку и сам се придружи жени: «несрећно се родило.»

Ну за ово може бити и обрнут случај, да отац попушта, — што је ређе — на штету матере, а највећу по васпитање своје деце. Оваквим родитељима лепо вели Џон Лок: «чуде се, што морају кушати горку воду, а сами су извор отровали.»

Ето таквим и сличним поступцима родитеља, деца се навикавају да задовољавају своје жудње, са одобрењем родитеља; од овога се стварају навике за крађу а од ове до страсти није далеко.

Ну инепаметно одрицање родитељско, својој деци, оних издатака, који су нужни да намире дечије школске потребе с једне; непаметно поступање нхсотавника, у оваким случајевима с друге стране, могу бити јакни узроци да деца почну красти. Примера ради узмимо : Ђак није написао пропис, за то што није имао перо. Тражио је од оца да купи, овај без икаквог размишљања, _ одбио дете са «немам» или «недам.» Дете дошло у школу без прописа. У школи тражи перо на послугу, од сво-