Učitelj

љзвкит кс о раду пожаревачког учитељског збора у 1890 — 1891 години.

ИН аЕ

Збор «Учитељског Удружеља» за срез пожеревачки образован РВ р

је у овој годици врло доцкан због тога, што су и премаштаји учитељски доцкан извршени, па се чекало да се премештени ааставници настане у новим местима.

Први састанак овога збора био је 19 Новембра 1890 год. у Пожаревцу, и на њему је најпре извршен упис у чланство, па је за тим изабран пододбор, у који су ушла ова лица: за председника Мих. М. Стевановић, за благајника Мих. Р. Цветковића учитељи пожаревачки ; за, деловођу Ник. Милосавњевић учитељ батушки и и Никола Пантелић учитељ лучички,

Сав рад овога збора за ову годину био је оличен у практичним предавањима, која су држали чланови збора. . Истина, напред удешеним распоредом предвиђен је и рад друге врсте, али није бнло времена, да се он изведе Сем предавања и критике, збор је овај решавао питања која се односе на радњу зборску, а нису никако била од опште вредности,

Утврђсним распоредом рада за ову годину (још одмах на П састанку) предвиђено је било да се држе 9 практичних предавања, а држано је свега 7, од којих су 5 критикована а 2 нису; од оних 5 примљена су као добра 3 предаввња.

Предавања по предметима подељена су била овако:

Из српског језика одређено је 4, предавано 3, оцењено 5

» рачуна « » |. > 16 » 1 « зомљописа > » » 1 » = „ Историје Срба > » | » 1 >» . « хришћ. науке к пе > = « »„ природних наука =» з » 1 « та.

Свега, » 9. » Ц « 5

Поред предавања одређене су биле п ове теме за расправљање .

1. Како да се одржава дисциплина код ученика на одмору. између часова |

9, Какви треба да су рачунски задаци у ПГи ТУ разреду:

3. Ученичке махне у читању и какв би их ваљало отклањати % | 8 “ = ЕН