Učitelj

529

4. Каква помоћна средства може наставник употребити у на-

стави из земљописа2г ; Овај рад није могао бити извршен с тога, што су ове теме одређене биле за расправу на истим састанцима на којима су држана и предавања и критике. Никад није преостајало времена. и за њих. Доцније се увидело, да јаз за њих требало одредити нарочите састанке.

У почетку године прочитао је г. Илија Гојковић учитељ пожаревачки и изасланик збора, извешће о раду УП учитељска скупшштине у Пироту, које је примљено без примедбе.

Збор се уписао за члана утемељача „Друштва Св. Саве“ и положио четвртину улога, а остало ће измирити у току три године, које за овом дођу.

На предлог Главног Одбора изабран је г. Душан Рајчић да изради тезе на тему: Очигледност у појединим наставним тредметима у основној школи, и колико овака. настава утиче на моралну и интелектуалну страну код деце.» Ова ће се тема читати и претресати на идућој Учитељској Скупштини у Врањи, Рад око ових теза заузео је био читаве две седнице збора.

Држано је свега 10 састанака зборских, од којих су 6 били у Пожаревцу а % у овим селима среза пожаревачког: Салаковцу, Пољани, Смољницу, Дубравици,

Пожаревачки учитељски збор имао је у овој години свега 34, члана, од којих јо било 29 редовних и 5. помагача.

То се види из особеног прегледа, који се особено Главном Одбору подноси.

Из вароши Пожаревца (у којој има 18 наставника) било је само 8 чланова, од којих 7. учитеља и цигло 1 учитељица. (Пожаревац броји 9 учитеља и 9 учитељица).

Из околине (сеоски учитељи) било је 21 члан, од којих 13учитеља и 8 учитељица.

На зборовима св никад нису могли искупити сви чланови, Најбоље посећен збор бројао је 14 чланова.

Чланови помагачи уписани код овога збора јесу: г. Јанићије Поповић директор овд. гимназије, г Др. Милан Шевић професор, г. Михаило Костић књижар. г. Јов. 6. Јовановић председник општине и г. Раденко Анђелковић свештеник божевачки.

Пожаревац, 2 Јуна 1891 год.

Председник пожаревачког збора уучитељског Удружења« Мих. М. Стевановић УЧИТЕЉ.

РУЧИТЕЉЕ 85