Učitelj

ИЗУЧАВАЊЕ ДУХОВНОГ ЖИВОТА 217

СИСТЕМ ПСИХОЛОГИЈЕ.

Увод. (Предмет и задатак психологије. Подела на три делај.

1. Џсихографија.

1. Појам душе и духа. (Разлика између душе и духа, и између духа код животиње и духа човековог).

2. Дух и нервни систем. (Веза између духа и нервног система; опис последњег).

3. Класификација духовних појава. (Појави чисто духовни и комбиновани духовни појавиј.

П. Пенихофизика.

1. Поједини духовни појави. (Интелектуални, сензитавни, моторни и мешовити духовни појави).

2. Дух у целини. (Једностран и хармонички развитак; теоријска и практичка радња духа; развијеност и снага духа; живахност и мирноћа духа; свесно и бесвесно стање; изрази духај.

ш. Пенхоеволуционистика.

1. Развитак индивидуалног духа. (Психички развитак од детињства. до старости; закон развитка).

2. Развитак колективног духа. (Досадањи и вероватна будући психички развитак човештва; закон развитка).

То је скелет, то су основни делови психологије како је ми замишљамо, психологије као праве науке о духу. Разуме се да доста рада треба, док се тај скелет попуни, док се добије заокругљена и складно развијена целина науке о духу, Али читалац, кога сам предмет интересује, и из овог кратког нацрта може да увиди, шта ми разумемо под именом психолошке науке. Напред смо изнели шта све треба урадити, па да психологија постане права наука о духу. Овде ћемо све то да поновимо у пајкраћем прегледу.

1, Психологија треба духовне појаве да класификује по генетичном методу (т. ј. према генезису — постанку — чојединих појава), јер једино генетична класификација може се назвати научном.

2. При изучавању духа не треба се ограничити само на анализи поједаних духовних појава, већ треба проучавати и радњу духа у целини,

3. Поред тога, што ће духовне појаве да опише (психографија) и протумачи (пбихофизика), психслогија треба да изложи и развитак духа, индивидуалног и колективног (психоеволуционистикај.

4. Пеихолог треба да се служи не само себепосматрањем и психофизиолошким експериментисањем, већ треба да проучава поједине типове у литератури и биографијама историјских личности.