Učitelj

ЖЕНЕ КАО ВАСПИТАНИЦ! | ВАСПИТАЧИ 28

следне способности. Дете дивља ково рађа се као дивљак; дете варварово рађа се као варвар, а дете од просвећеног оца и мајке рађа се већ приправно за просвету.“ ")

Између мпогих важних напомена у овој вњизи, које су адресоване на матере као прве васпитачице детета, ево и ово неколиво речи: „Мајка је према детету све друштво, све живо предање или традиција; опа, јамачно, има много што шта да га научи; али учећи то млађано ђаче, она треба добро да се чува да не удахне у њега веливо поштовање према самим речима !“ ")

После појаве Русо-а и Песталоција и положај жена у друштву и у васпитавању, јако је измењен. Код свију народа, где више где мање, где брже, где спорије, тек ударило се путем новијих начела васпитања. У Енглеској на пр. најбогатије куће упућиваху евоје ћери, да буду учитељице те да се тиме боље спреме за матере. „У најодобранијем друштву у Бостону, наћи ћете госпођа, које су започеле своју младост учитељством у каквом селу,“ ")

Ну ма да су скоро сву народи пошли путем Русо-а и Песталоција, опет се није дала права важност матерама у васпитавању, кућењу ит. Д. Стајн“) на једном месту вели: Тек _ срце бер. манских народа нашло је оно, што ум старих није могао да види _______- Жена поста сила; она поста пола живота, али при свем том припадаше само појезији.“

И.

Васпитавање у Срба било је у неву руку налик на васпита“ вање у Римљана. Овде је отац господар породице а жена се рачуна као његов помоћник. Овако је било н у добу патријархалном па и у добу поцепаних задруга. Очити пример ових навода, видимо и данас Код већине нашег народа. Муж и жена кад пођу ма где, било на рад, на сабор, у госте и т, д. никад не илу упоредо, већ муж напред а жена за њим; кад муж с пута или с рада дође у кућу, сви устају па га и жена, „двори“, и Тт.Д. Оваввих примера могли би још да наведемо, али нам место ово не допушта.

5) „Емилос стр. 43.

3) (Емило“ стр. 75.

3) М. Ђ. Милићевић. Истор. Педаг. стр. 357.

+) Кена као домаћица“ превол од В. Ј. Петровић 1879. гол.