Učitelj

РАД УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ 8155

Председник. каже, да није то баш тако, да ву криви зборови; ту може бити кривица и до управе и других, па пита: прима ли скупштина овај извештај (Прима се). у

Ст. Ђорђевић. Крагујевачки пододбор савесно је радио свој посао, и неправедан је прекор, који му се пребацује, да није држао ни једну забаву, јер је држана једна забава и послато је 100 дин. чистог прихода. Каже се вели, да је крагујевачки пододбор одбио тему, која му је била послата. И то не стоји, јер је иста тема доцкан послата (конца месеца, мартај, па за то је пододбор није могао обрадити, а не, да није хтео. Кривица је до Главног Одбора још и та, што тему није послао неколицини пододбора, да је обраде, па после да се изнесе пред скупштану.

Никола Поповић каже: Није кривипа до Главног Одбора, јер је он шиљао тему и пожаревачком збору, него до краг. пододбора, што је он није хтео примити. -

Председник: Оад би требало да се чита извештај Контролног Ообора, а за тим да се изберу чланови Главног Одбора и да се одреди место за идућу скупштину. Ну, како се скупштина заморила, то дајем 10 минута одмора, да се скупштина споразуме о избору чланова за, Главни Одбор и о месту за идућу скупштину.

ПОСЛЕ ОДМОРА:

Председник: Молим, да чујете извештај Коптролног Одбора,

Известилац чита извештај у коме се замера благајнику , што није приложио доказе о примању као и о издавању, и што се не види колико има готовине.

Благајник, Ђорђе Којић вели: С једне ми се стране издаје похвала, а с друге прекор, па се вели, да нема докумената: колико је од кога примљено. Ја за то нисам крив. Измислите начин, како то да се врши, па да буде, како ви желите. Замера ми се, што нисам поднео акт од Управе Фондова из кога ће се видети: колико има у готовини% Ја не звам како бих то могао друкчије учинити; питао сам за интерес и то су ми казгли! Није истина ни то, да ја задужујем људе тек онако, на памет; јер се то види из дневника касе.

Михаило Јовић: Ја молим Главни Одбор, да ми протумачи : за што није стављено, колико има готовине од „Мале Србадије»%

Ђ. Којић му одговара, и вели то је за то, што је још много остало ненаплаћено, а капитал, који се води на дугу, није сигуран. Оно пак, што је наплаћено, спојено је са приходом од „учитеља“.

Известилац : Мени се чини, да је благајник погрешно разумео извештај Контролног Одбора и нашао се увређен. Он не треба да се жести, јер Контролни Одбор има права потпуно контролисати, а овде нема ни једног доказа из кога би се видело, колико је и од кога примљено, као

215