Učitelj

еј

332. ОБА АС НИ Њ

У пролеће 1857 године изашао сам из школе. Да ли је после мене учињена каква промена у раду школском, не знам; знам да је скоро после тога по закону за школе, који је у тој години изишао, учитељ добио плату од 100 талира из школског Фонда.

Овај мој учитељ умро је у пролеће 1861 године. У његовој оџаклији и ћилеру нађено је овде онде, под судовима и под неким каменовима, у смотуљцима, зачепрканим у земљу, око 100 дуката цесарских, вајне његове уштеде, што је припало некој његовој својти, која му за живота никад ни у авлију није завирила.

Тако је онда било. Поменуло се не поврнуло се.

Ант. М. Максић.

КЕ Ч јЕ нгРЕ

од

јрет. ј ДИЋА

12. Ко т удари7... (Прибележено у Трсгенику). За ову игру не треба. млого простора, свега два, три метра у квадрат, Место је игре соба, у којој има кревет, или широка клупа, на коју се може лећи, или је чист застирач или ћилим по патосу; учионица је тако исто згодно место за ову игру. — Играју је и одрасли, и неодраслији, и измешани,; број играча је произвољан, од тројице, најмање, па на више, а тако исто све је једно, или био број играча паран или непаран. — За ову игру треба тура — упредена марама за бијење. — Игра се највише зими, а и у свако друго доба, године, али скоро увек, кад не може што друго да се игра на пољу због рђава времена. Велика је реткост да се ова игра Игра лети на пољу, на

лепом дану.

ж ж ж

Ова се игра Игра на више начина.

Први начин. — Ватају се на зштаџ, па на кога падне игра, тај легне, и сакрије очи у руке; ако неће љуцки да жмури, да сакрије очи, вежу му очи марамом. Сад један од друштва, који му драго, узме туру, и удари њоме онога, што лежи, па један од друштва, а често и онај сам запита:

— Ко т' ударит —

Онај, што лежи, рекне на. некога, па одмах погледа. Ако није погодио, он опет лежи и осмури, а други ко од друштва, или и онај исти, улара га, и опет га питају, а он опет погађа. Кад погоди, онда лежи и жмури онај, што га је тада био ударио, а онај што је лежао устаје, и долази у ове, што бију. Сад овога бију, и питају, и то иде тако све даље.