Učitelj

716 РА о Ни Е

где да науче, и без „Породице.“ Сем тога, у овом листу може се наћи и тога, да боли глава кад се носи тесна обућа и т. под. На овакве ствари требало би уредништво да обрати бољу пажњу.

0 граматичици Ж. П. Симића и званични лист министарства просвете, „Просветни Гласник“ потврдио је оно исто, што смо ми доказивали у овом листу. У 2. свесци, у библиографији, приказујући граматичицу, „Пр. Гд.< вели: уПије ово, него раније издање ове књиге, написано по старом програму, одобрено је од минист. тросв: и цркв. посл.< Докле опет „наша српска пакост«“! Е дошло је време, да не може поштен човек живети. Г. «Кивојин ће сигурно и „Просв. Гл.“ послати мало исправке. А што и да не би% Ишао човек лепо, правим путем, џадом царском, а „зли“ и „пакосни“ људи га нападају и веле да путује с лажним пасошем.

Вежбања у српском језику и познавање врста речи, израдио + Јоксим Ст. Марковић, прерадио и према програму удесио за осн. шк. Ст. Д. Поповић,

До сад су изашле две књиге под горњим именом; једно за П раз. друга за 11 раз. осн. шк. Ово друго издање, под редакцијом нашег повнатог педагога и најбољег методичара, От. Д. Поповића, знатно се дотерано и боље удешено за осн. шк. те је један добитак у књижевности за осн. наставу. У њој има доста добрих вежбања за читање и објашњавање, за граматичка и писмена вежбања и неколико декламација. Све то је: лепо __удешено да може корисно послужити, али — као ручна књига за учитеље. Но књига је намењена ученицима а не учитељима, а нама се чини, да за то не може послужити како треба, не зато што писац није умео удесити за ученике, него зато што се, по нашем мишљењу, не да и не може удесити граматика, писмено и др. вежбање из срп. јез. као ручна књ. за ученике. Да је тако најбољи је доказ то, што је ове две књиге дотеривао наш признати методичар, па су оне опет у ствари ручне књиге за учитеље, а не за ђаке. Ми ове књиге препоручујемо учитељима, јер ће у њима наћи како методски треба предавати Срп. језик у ПЏ и Ш раз. о. шк.

Пе и

БИБЛИОГРАФИЈА.

Полажајников дар, књижица за вредне ученике са сликама, приредио Мита Нешковић. Друго издање. Панчево 1892. Наклада и штампарија Браће Јовановића. Стр. 56 мале 89, цена 24 новч.