Učitelj

НОВЕ КЊИГЕ И листови 415.

Ророћик, славо Чоуелзић исњејајк дтиббег. Год. ХШ. Лист уређује и издаје М. Ј. Нерат, падучитељ. Излази у Марибору месечно 2 пут. на табаку велике осмине. Стаје на годину 8 Фор.

Лист овај се лепо уређује и доноси ваљане педагошке чланке, те заслужује пажњу и наших учитеља.

Декламатор, збирка одабраних декламација за ученике Ги П раз. оси. шк. Према програму приредили С. Станишић и М. Сретеновић, учитељи. Београд 1892. штампарија нар. радикал. странке. Стр. 64 мале 89, цена 50 пара.

У овој књизи, поред песама, има и неколико прозних састава за декламовање, (а песма „Српчетова молитва“ личи на песму само по томе, што је штампан у виду песме, иначе није ни песма ни проза). У књизи има и неколико слика, које ни мало нису увеличале лепоту књиге, нити су садржину песама илустровале како треба. Но ипак, поред досадањих песмарица, које су донеле декламације за децу, може се и ова збирка препоручити, ма да је избор декламације могао бити много бољи. Само је мало чудновато, што је г. О. Станишић у опште противан уџбеницима, нарочито онима за Ти П раз. а ево где и он штампа књигу за те разреде !

Живот и рад Вићонтија Димитријевића, учитеља, српског. Нагасао Јов. М. Поповић учитељ. Ниш штампарија Ј. С. Петровића 1892. стр. 20 мале 8", дена 2

У овој књизи лепо је описан живот В. Д. који је учитељевао у Новоослобођеним крајевима нашим за време турске владавине. Писац лепо износи како се тај учитељ борио против бугарске пропаганде. Бугари су га опадали код турских власти, па на послетку га отроваљи и тако га скинули с овога света, — Учитељи треба да прочитају ову књигу, која. је одала лепу хвалу једном патриоти — учитељу. |

ЗтеподгаР сјазПо ћгуафакова зђепостајвкоо Фгшфуа џ Ластеђи. Излази месечно (осим авг. и јула). Чланови друштва добијају овај лист бесплатно, за друге стаје 2 Фор. на год.

Ово је друга год. овом листу. У њему су чланци и расправе који одговарају имену листа, а доноси увек у прилогу веџбања, стенографски писана.

Породица. Ми смо овај лист топло препоручили у о. свесци овог листа. Ту препоруку и сад му не кратимо, али не можемо а да не приметимо овде за неке ствари које су у њему изашле. Тако н. пр. оно упућивање како ће деца играти карата и намештати их тако, да противник ни једне не добије биће да није било за „Пород.“ То је требала да буде „забава,“ али ми мислимо да се не морају деца од малена учити како ће карте играти и вешто подваљивати у томе. То ће она, на несрећу, имати

75