Učitelj

628 НОВА ШКОЛА И РЕОРГАНИЗАЦИЈА НАШИХ осн. и СРЕДЊИХ ШКОЛА

средње школе препоручујемо најтоплије расправу о томе одгГ. Др. Љ. Недића, про. В. Школе, штампану у «Наставнику'»

Средње школе морају бити једнолике и са истим програмом. То је бар идеал за данашње средње школе у опште, за гимнасије и реалке а то је ваљда и слика наших нових средњих школа у будућности.

Ну овде не треба сметнути с ума још и то, да би један општи наставни програм било за основне, било ли за средње

школе био веома опасан и штетан, јер би то — као што лепо примећује Вилман — било шаблонизирање и униформисање програма.') Свуда код сваког наставног предмета и на сваком кораку у настави, ми тражимо, да се при учењу новога имају у виду представе, које ученици већ имају и да оне буду темељ за добијање нових представа.

Код разних ученика и у разним школама ове су представе различите, што сваком наставнику мора бити потпуно јасно и то мора у исто време и у наставном програму бити предвиђено. Околина. школе, месне приче, изреке, пословице и обичаји играју огромну улогу у настави и морају се према специјалним и специфичким околностима и потребама, сваке школе различно примењивати као моћно средство за даље духовно напредовање ученика. У овоме смислу наставни програми сваке сеоске и варошке школе морају бити различни, пошто свака школа, свако село и свака варош, где су ученици одрасли, имају понешто засебно, што различно утиче на ученике и њихово прво задобијање представа.

Наставни програми како за основне, тако и за средње школе морају у толико бити исти и општи, у колико су исти и заједнички етички и психолошки принципи по којима се програми морају удесити.

Ово су ошшти захтеви, које према нашем уверењу, треба, имати у виду при изменама наших данашњих програма за основне и средње школе.

8. ШКОЛСКИ НАДЗОР.

Да нам наставници не буду само учитељи, већ и васпитачи а то зависи од педагошког образовања, пошто су то људи, ко-

јима су поверене наше васпитне школе, јесте први Фактор за наше будуће нове школе. Други Фактор јесте измена и по-

') Упореди овде лепо излагање у АПе. Гадакцик, П ОВ. од Вилмана, стр. 500 л даље, 5 ,