Učitelj

НОВА ШКОЛА ИМ РЕОРГАНИЗАЦИЈА НАШИХ 0О6Н. И ОРЕДЊИХ ШКОЛА "621

стари дедови и прадедови. Нека се у току времена прича даље, како су имали више богова а не као ми данас; како су ратовали, преселили се овде, где смо ми и данас, основали државу, постали моћни и још онда имали краљеве и цареве: доцније подлегли услед неслоге већој сили турској, пет векова робовали док не дође Карађорђе, Милош, и други те нас ослободише и ми постасмо ово, што смо данас. Упоредите ово са оним, како се историја данас у нашим основним школама, учи, па ћете видети, како смо погрешно извели, управо изврнули закон онај психолошко—педагошки а који смо требали неповређен очувати.

Додајте томе и ту околност, да, се у четвртом разреду мора цела историја свршити, па ћете имати доста, јасну слику, како жалосно стојимо са њеним програмом. И зар је онда чудо што се у нашем доцнијем животу заносимо чешће којекаквим космополитским и социјалистичким идејама и што нам највише оску„дева патриотских осећања и љубави ка своме народу и отаџбини! Један огроман део нашег жалосног нерада за српску идеју у току дугог низа година од нашег последњег ослобођења, приписујемо ми и овој околности.

Ну још једна околност заслужује овде спомена, У нашем данашњем програму за више основне школе нашла је места и општа историја, која се тамо — ако се не варамо — учи кроз две године, о којој међу тим у других народа на томе месту нема ни помена. Шта више, ми имамо искуства, да и ђаци на университетима мало воде рачуна и веома мало познају, рецимо нас Србе.

Свакако не мислимо одрицати важност опште историје, ал' „држимо, да јој није место у основној школи, јер ми тражимо васпитање у националном духу. Историја туђих народа мора се овде имати толико у виду, у колико су поједини туђи народи имали додира у животу нашега народа. Поједини карактери, рецимо, из старе грчке и римске историје, лепа је ствар 4% послужи као лектира а не као обавезно учење и то све на штету наше историје.

Нас би и сувише одвело далеко, ако би се упустили, да у појединостима. претресемо целокупни програм, што треба да буде један специјалан засебни рад. За то се и ограничавамо, да овде изнесемо опште махне његове, служећи се за то појеДдиним примерима. Ну, пре него обележимо још у опште принцип по коме треба да се изради наставни програм, односно, да се данашњи измени, да споменемо у кратко још, како стојимо према пољској привреди, која је такође заступљена у нашем