Učitelj

624 НОВА ШКОЛА И РЕОРГАНИЗАЦИЈА НАШИХ обн. и СРЕДЊИХ ШКОЛА.

вим васпитањем хоће само готово оно, што ми управо желимо постићи стручним обравовањем. Можда, су многи од нас на основу горњега гледишта и запали у ону заблуду, што не би требало да буде, нарочито кад се има у виду и та околност, да велике људе, као што је и Русо, не треба буквално тумачити, већ треба више схватити њихову идеју и наћи, шта је тенденција мисли. У осталом оне, који и у будуће буду полазили са гледишта корисности односно наставе у основним и средњим школама, ми потсећамо на Аристотелове речи, које у немачком преводу гласе: «Џеђега аш Фаг МотћфеПћа бе га већеп, 156 Јев Егејеп ипа Едејвттееп ппугпећо.»

Оволико овде више узгред а сада, да се осврнемо на програм наших средњих школа.

Г

Средње школе су код нас Авојаке: гимнасије и реалке. Обе врсте школа разликују се од основних школа, у првом реду, што у њихов наставни план и програм поред матерњег језика долазе и страни језици, немачки, Француски, латински а можда, ускоро и грчки језик. Међу собом пак равликују се у главноме, што се реалке задовољавају само новим језицима а гимназије не, већ узимају још, код нас, и латински а код других народа, и грчки језик.

Сам овај Факт у стању је да наб поколеба, у мишљењу о њиховом задатку и то, да им је услед те различности у програмима баш и сами задатак различан. И збиља, ово мишљење има и приличан број заступника. И то је један од узрока, што је наступила у опште у целом образованом свету борба, односно реторме средњих школа, која се у главноме своди на питање о класицизму и реализму. Ова је борба веома огромна; две велике партије гранају се у више мањих. Једни заступају гледиште, да средње школе морају непосредно служити практичком животу, и према томе треба програм да, се у главном састоји из природних наука, математике и новијих живих језика. Други траже класичне језике и друштвене науке као једино средство правог образовања у вишем идеалнијем смислу. То су те две велике партије, које се међу собом боре. Међу тим обе се даље гранају у више мањих партија, које воде међусобни, тако рећи, | домаћи грађански рат. Једни би хтели само грчки, а други само“ латински језик. Једни траже, да се уче прво класички 'језици, па онда нови; други траже са свим обратно. На, послетку разликују се и у томе, да ли се у првом и другом случају учи прво овај или онај језик.