Učitelj

НОВА ШКОЛА И РЕОРГАНИЗАЦИЈА НАШИХ ОСН. И СРЕДЊИХ ШКОЛА 623

Наше данашње основне школе ће се преобразити, оне ће бити не само по имену, него и на самом делу збиља васпитне школе. То ће бити наше нове основне школе.

2. СРЕДЊЕ ШКОЛЕ.

Поделивши све школе на стручне и васпитне, одређено је већ у напред и место средњих школа и њихов задатак. Тиме је и нама много олакшано да овде будемо краћи и мање опширни, што би у противноме веома потребно било. Ни средње као ни основне школе неће, да непосредно створе занатлије, трговце, чиповнике и војнике. Оне прихватају рад основних школа, трудећи се, да доврше племенити посао на народном васпитању. За то и остаје њихов базис исти, програм се креће у истом правцу само у ширим границама, у већем обиму, пошто је и задатак њихов исти. Али са завршетком свога, посла, средње школе дају својим ученицима и велику количину општег знања, које је темељ за њихово даље стручно образовање ма у којој стручној школи, које их оподобе, да по свршетку истих могу и материјално осигурати свој положај у друштву.

Ово је најбољи доказ, да наши захтеви нису никакве «ваздушне идеје» и да ми, стављајући друкчији задатак основним и средњим школама, хоћемо, да ученике васпитамо и за живот, да буду од користи и себи и друштву, као год што то желе они, који траже, да у програме школске уђе само оно, што је корисно. Разлика је међу нама само у томе, што би се по њиховим захтевима морали неминовно образовати себичњаци, материјалисте и саможивци, који ће бити само себи од користи (па и то не увек) а друштву пак вазда само од штете. Ну према нашим захтевима ствараће се у првом реду карактерни Људм, што је потребно за свакога, који год живи у неком друштву, "па ма се чиме занимао.

Нама је познато и из историје педагогике, да је велики Философ и педагог Ж. т. Русо у васпитању свога «Емила» вазда полазио са гледишта корисности. Али не треба сметнути с ума, да он полази са другог гледишта: да је сваки човек од природе добар и моралан. Међу тим ми у то више не верујемо; шта више ми знамо, да је човек баш од природе више наклоњен ка ономе, што је зло и неморално, него ли ономе, што је добро и морално. Оно, дакле, што ми васпитањем хоћемо да код наших ученика створимо, то је за Русоа већ ту, само га треба потпомоћи да се развије о тога и изгледа, да он њего-