Učitelj

РАД МЕСНИХ УЧИТЕЉСКИХ ЗБОРОВА 699

што занимљивија и учитељ треба такве ученике да има непрестано у виду.“ На овом састанку прочитан је распоред држања састанака, тога збора. Збор је примио да се на идућим састанцима расправља : о подизању угледног расадника; шта смета напретку школе у том крају м у колико те неприлике може отклонити сам наставник, и о очигледности и њеном моралном и интелектуалном утицају на, ученике.

На овом састанку присуствовао је и у дебати учествовао и г. | Аршинов, директор гимназије. Хвала му !

До 20 јануара т. г. код овог збора, уписало се 29 редовних 4 помажућа члана и 1 члан утемељач.

Посавски учитељски збор. — 11 новембра 1891 држан је први састанак на ком је дотадањи председник Ј. Томић поднео извешће са учи– тељске скупштине; за тим је изабрата нова управа збора, купљени су улози и претплата, и донето је решење да. се сви чланови заузму око прибављања чланова утемељача. — 20 новембра држан је други састанак на коме је Ј. Томић држао предавање о Јанку Катићу. По' том је прочитано писмо Гл. Одбора о томе, како је г. министар просвете примио резолуције учитељ. скупштине и шта је обећао по томе радити. — 22 децембра држан је трећи састанак на ком је решавано треба ли цео или половину улога чланова утемељача слати Гл. Одб. па је решено да се цео улог шаље Гл. Одб. Председник је саопштио збору да се до сад уписала, 4 помажућа и 4 члана утемељача. Збор им је изјавио благодарност. По том је решено да се приреди забава 15 Феб. 1899 г. у корист Учит. Удружења и изабрат је одбор који ће се бринути за приређивање исте.

Рамско-голубачки учитељски збор.) — 3 новембра држан је први -са_ станак на ком је изабрата нова управа, уписивало се у чланство и решено да се потраже рачуни од пређашње управе збора. На овом је састанку присуствовао г. Лука Лазаревић проф. из Београда и држао говор о уређењу аустриских осн. школа. — 214 новембра држан је други састанак. На овом састанку требало је поднети извештај о рачунима збора, но како пређашња управа није била предала садањој управи све рачуне, и како пређашњи благајник Челаровић, који је сад учит. у Зајечару, није на писмо садањег председника ништа одговорио нити извештај о рачунима, послао, то је решено да управа по добивеним књигама сама састави извештај и исти поднесе збору. — 31 децембра држан је трећи састанак на ком је Дим. Протић држао предавање о пожаревачком округу. Председник је известио збор да се извештај о рачунима још није могао са-

1) Неки учитељи голубачког среза одвојили су се од овог збора, изјавивши да ће образовати за себе голубачки збор, јер им је далеко долазити на састанке овог збора. До сад га нису образовали, а како су у овом збору остала 3 учит. тог среза, то је име рам.-голубач. збор задржато и даље.

46%