Učitelj

700 у УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ставити, пошто рачунополагачи још нису потребно извешће поднели. За тим је решено да се приреди забава у корист Удружења на Три Јерарха. — 831 јанџара 1892 г. држан је четврти састанак на коме је поднет извештај о приходу од приређене забаве. Чистог прихода било је 111. див Збор је решио да од ове суме пошље Глав. Одбору 100 дин. а остало да остане зборској кави. По том је г-ђица Живана Милосављевићева, држала предавање у П раз. о придевима.

Белопаланачки учитељски збор. — 17 новембра 1891 г. држан је први састанак на коме су били сви наставници осн. шк, тога среза сем двојице и сви су се сложили да збор образују и у чланство се упишу. По том је изабрата управа збора и већано о томе где да се држе састанци збора, па је одлучено, да се исти држе у Белој Паланци. — 1 децембра. држан је други-састанак на коме је Пет. М. Стојановић читао расправу о томе: како и колико могу учитељи осн. шк. да унапреде Пољску привреду код нас. По том је изабрат Југовић да проучи и ретерише збору о тој расправи, па ће се онда критиковати. За тим су сви чланови збора положили благајнику претплату и најзад је решено да се приреди забава у корист Удружења у очи нове године. — 22 децембра био је трећи састанак на коме је г. Ант. Младеновић држао предавање о моравском округу и исто је критиковано. Збор је решио да се предавања критикују али да се не оцењују оценама. Председник је известио збор да се забава не може држати у очи нове год. пошто тад приређује читаоница забаву, и збор је усвојио да се приређивање забаве одложи. — 9 фебруара 1899 г. држан је четврти састанак, на коме је Југовић читао свој реферат о расправи

П. Стојановића, а по том је о томе дебатовано. Неки су заступали ми- |

шљење да Пољска привреда не може и не треба да има места у осн. шк. пошто ова не може много у томе помоћи, а други су били противни томе. На послетку је примљена резолуција Балтића: да се пољопривредом У. осн. шк. не може побољшати економно стање наше државе. По том је г. Балтић читао : једну главу из Коменскове Дидактике (превод с руског). За ти те у ератовано о томе, како ученици треба да држе тело и руке за време "пред звања. Председник је прочитао два писма Гл. Одб. о подизању споменика пок. Гавриловићу и о помоћи Русима и збор је одобрио поступак

Одб. На предлог А. Младеновића, збор је осудио редакц. одб. „Учи(теља“ што не шаље лист члановима, који су положили претплату.)

7) Претплату ту редакција није примила, нити је што о њој знала, према томе збор је погрешио што је судио и осуђивао пре него што се уверио до кога је кривица. О томе види у овој св. у «Новостима» — «Наша пошта.» — Уредн.

пена за Атал с тадве врео пече ле АЈ