Učitelj

706 А о ти Е

роди европски имали срећу да буду у миру и да напредују на свима пољима научним, ми смо били осуђени да се боримо с љутим непријатељем, не само слободе и народности наше него и просвете, образованости и културе у опште. Па ипак кад се сетимо просвете наше од пре петнаест година, ми видимо да смо данас одмакли.

Само нас ипак она цифра немило дира, а дира нас немило за то, што је чак од 1879 г. Та ми смо за то време школе наше уредили, учитељски стадеж обезбедили, и у опште, урадили више на просвети народној, него што је од самог ослобођења па до државне независности било урађено. Сад би бар, ако ништа друго, зажелели, а крајње време је да и остали свет сазна: колико смо за ових 15 год. доиста озбиљна рада на просвети на-

родној унапред коракнули. Да ли нам ту жељу може испунити наша, статистика #

Гргур М. Ј. пене КозОСтТи 6 Прослава Коменскове тристагодишњице у Србији. — 6 априла

у сали овд. Учитељске Школе прослављена је Коменскова, тристагодишњица, свечано. До 10 сати већ је била сала пуна гостију. Осим професора, учитеља и ђака Учит. Школе, било је и доста других одличних гостију. Говори г. Јосића, проф. и г Јовића, учитеља саслушани су пажљиво и по свршетку оба говора разлегао се узвик: Слава Коменскоме! Оба говорника су лепо описали Коменскога и рад његов, узносећи дела слављеникова, дела тога великог педагога који је пре 300 год. изнео многе педагошке мисли, које су и данас потпуно савремене, а многе тек имају у будућности да се остваре. Говор г. Јовића донећемо у идућој свесци.

,

Прослава Коменскова у Чешкој. — Цео образовани свет слободно је прославио Коменскову тристагодишњицу, а Чесима, који су на првом месту имали да прославе Коменског и који су спремали највећу и најбољу свечаност, њима је — власт чинила сметње за ту прославу. Аустрија се често боји и од своје сенке, па и овде је назирала неку опасност за себе, те је била издата забрана да, народ не сме учествовати у тој прослави. Али Чеси и преко те забране прославили су Коменског свечано и у Прагу на прослави је учествовало преко 5000 Чеха. — Слава Коменском, а слава и Чешком народу, који не да ником, да му крњи права и слободу!