Učitelj

110 глАСНИК

треба подићи Учитељски Дом. Ова ствар одиста, заслужује пажње и 360рови треба да промисле о томе, како би се на скупштини могло што боље решити.

Наша пошта. — Докле наши претплатници у извесним местима добијај; уредно наш лист, дотле се у другим местима сваки час жале да лист неуредно добијају. Од сваке свеске редовно по 9(), 30 и више комада морамо по други пут слати појединим претплатницима и добијати незаслужене прекоре од истих, Да ди више пропада лист на пошти, или више у среским канц. преко којих се лист шаље, ми не знамо, али је одиста велика неприлика и за нас и за претплатнике, код оваке сигурности у ши љању листа. — Сем тога, код једне поште положена је претплата за „Учит.< а ми је примили нисмо. Шта више, пропадала су и писма у којима, су ти претплатници нама писали о претплати и којима смо ми од њих тражили објашњење коме су претплату положили. То је учинило неспоразум, који се између збора и Га. Одб. чаки преко јавности морао да, објашњава. Но сад је Гл. Одб. поднео тужбу против дотичног поштара и надамо 06, да му неће више пасти на памет да чини овако што.

„Наставник.“ — Управа Прог. Друштва решила је да свој лист, „Наставник“ даје у пола цене учитељима, који су чланови Учитељског Удружења. Захваљујући Прот. Друштву на овакој пажњи према члановима Учит. Удружења, препоручујемо учитељима да се претплаћују на овај ваљан лист Проф. Друштва. Излажење листа и цену наћи ће сваки у приказима у | свесци.

Књижевна задруга. — Под овим именом установљено је ново друштво, коме је циљ да издаје одабрана ваљана књижевна дела и да их што више шири у масу нашега народа. Књ. задруга има чланове добротворе, који уложе 150 дин. једном за свагда, чланове осниваче, који улажу |0 дин. на гоаину и чланове улагаче који улажу по 6 дин. на годину. Сви чланови добијају друштвена издања бесплатно, а сваке године задруга ће штампати више књига, које ће скупа имати најмање 60 штамп. табака. На тај начин сваки ће члан доћи до ваљаних књижевних дела.

(Ово одиста корисно друштво треба сваки да помогне уписујући се у чланство. Учитељи треба да се одазову онако као што ву се одазивали према сваком корисном подузећу. Они могу много учинити уписујући се у чланство и обавештавајући друге, да се у чланство уписују.