Učitelj

новости 709

за себеј; кад се у јавности чешће истичу извесне реформе за бољитак школе и учитељства; кад се многе од тих рефорам : расправљају на учитељским скупштинама и кад учитељство подноси о томе извесне резолуције министру просвете.

да расправу —- васпитна важност дружења наставника, с ученицима, јавио се г. Јова Максимовић, учитељ из Јагодине. Он ће спремити расправу и послати је Глав. Одб. као и остали, који су се до сад јавили.

Срећке Учитељског Удружења. — По до сад добивеним извештаима срећке се продају врло добро. Глав. Одбор је већ објавио да се извлачење неће ни у ком случају одлагати : а пошто ће се срећке добро распродати и пошто су издаци за приређивање срећака смањени бесплатном поштарином и др., Глав. Одб., ценећи одзив према овом племенитом предузећу, решио је да, осим обећаних првих 100 згодитака, изда још 100 згодитака у књигама и разним стварима.

Изложба учила у Загребу. — Овог лета довршиће се нова зграда загребачке Учит. Школе. При отварању те нове зграде биће приређена изложба учила и др. школ. ствари. Изложба ће трајати од 22 јула (3 авг.) до 22 авг. (3 сеп. На изложби ће бити разна наставна срества књиге и школ. намештаји и то: !. за дечја забавишта, 2. за ниже народне школе, 3. за више народне и занатлиске школе, 4. за средње школе. Изложбени одбор издао је проглав у коме је изнео програм изложбе и позвао просветне раднике да спремају и шаљу предмете за ову изложбу.

Од колике је важности таква изложба залишно је говорити. Браћи Хрватима само се може честитати кад овако вредно раде на ономе што помаже унапређењу школе и просвете. Залишно је говорити и о томе да би корисно било кад би и наши учитељи отишли и видели ту изложбу братског нам народа Хрватског. Загреб није „преко света,“ бог зна каквог великог трошка за тај пут не треба, а није незгода ни за оне који не знају који стран језик,

За Учитељски Дом. — Пожаревачки учит. збор упутио је писмо овима осталим зборовима у коме је изложио основе на којима мисли да