Učitelj

БЕЛЕШКЕ 11 |

Књижевно уметничка заједница — зове се друштво у коме је извесан број београдских књижевника. Ово управо није друштво, него клуб књижевника, који се на састанцима међусобно упознају и читају поједине | књижевне радове. У времену, кад се покреће Књижевна задруга, мислимо да је ова Књижевна уметничка заједница могла изостати, како би се сва пажња свију београдских књижевника сад у прво време поклонила српској Књижевној задрузи, да јој се што више чланова прикупи. Мислимо да су чланови Књ. заједница, могли образовати свој клуб, али да нису одмах излавили преко свију иовина са заједницом, јер то може по неке и бунити.

Д. БЕЛЕШКЕ Просвета у Галицији. — Једна од најзапуштенијих земаља у царевини.

аустријској, у погледу просветном, јесте земља живахног малорускога, народа у Галицији. Према најновијем податку 2000 општина немају никаке основне школе, а око 1000 школа не раде, јер немају учитељских снага, пошто је плата учитељска у том крају, баснословно мала —- 240 Форината годишње! Учитељских снага има, 5600, од којих је, према нашем, 650 привремених а 1500 заступника — учитеља! Многи градови у Галицији при– морани су, да дају своју децу у манастирске школе; а многом је месту и то немогуће. Има места као што је Коломеа, да је 4000 деце дорасло за, школу, а школе немају !

Мучење деце. — Инглески лист „ Е асаћопа]ј Кехлел/“ доноси у јануарском броју чисто невероватну вест, да умила браћа“ нечовечно муче девојчице у инглеским црквеним школама. Дебелом морском трском шибају девојчице по голом телу, за тим их гурају у студене бање. Међу најпростије казне спада, да ученицу затворе у студену одају, где мора на земљи. да проведе ноћ. Ова откривења поменутог листа изазвала су грдно огор-

чење у Инглеској.

Њитрански епископ Росковањи. — Фонд који је основао овај епископ за добротворне циљеве, износи са новим улогом, који је исти еписком скоро уложио за потпомагање сиротних свећеника и учитеља из његове епархије, 1,500.000. Форината.

Самоубиства на свету. — Један Енглев потрудио се да израчуна, колико се људи убије у свету, па је нашао, да сваке године има по 180.000 самоубистава и вели, да им број расте. Највише самоубистава бива у јуну, а најмање у септембру.