Učitelj

УТИЦАЈ ОСЕЋАЊА и мисли 190

руке, дотле са свим здрава, отекла су. И што је најзначајније, отечени прсти њене руке потпуно су одговарали одбијеним прстима детињим".

Душевна узбуђења, почињући с простим неспокојством и завршујући силним потресима, изазивају такође цео низ најразличнијих неправилности и у крвним судовима. Тако н. пр. често бивају случајеви, да се прекомерно испуне крвљу ови или они делови тела услед раширења њихових судова. Леджет, испиту„јући леђа једне младе девојке, приметио је, да су се код ње, утицајем забуне, почеле појављивати поједине црвене пеге на врату и лицу. «Да ли она увек овако црвени:» питао је он обраћајући се матери. «Јест, она је у томе налик на мене» одговорила му је мати, и у том се тренутку њено лице покрило црвепим пегама. Овде ми имамо, сигурно, случај индивидуалне особености, наслеђене од матере. Али ненормално препуњавање крвљу, под утицајем јаког психичког потреса, бива по некад тако силно, да крв већ не могу да задржавају власасте цеви, него прену и крв нзлази на поље. Тако Холенд прича о једном тридесето-годишњем потпуно здравом матрозу. који се јако уплашио од буре и пао на место, где је стајао. Лекар, који је к њему дошао, приметио је, да су му лице, врат и груди били обливени крвним знојем. Количина тога зноја толико је била велика, да је платно, којим су утирали лице болесниково, било све натопљено крвљу. Не мање значајан је други случај, који наводи г. Манасеин речима ПЏаро-а: «Код једанаестогодишње девојчице, утицајем велике туге, појавиле су се сузе обојене крвљу; од тога времена почео се редовно појављивати крвави зној на бедрима,. (куковима), грудима, на крају доњих очних капака и на лицу. Овај се зној увек појављивао као траг после неких јаких душевних потреса, и праћен је потпуним губитком покрета и осетљивости».

Јаки душевни потреси условљавају такође обољења и у овим или оним органима лучења. И за то можемо навести доста примера, који доказују развиће шећерне болести под утицајем страха, али ми ћемо се ограничити само на следећи: На једног младог и потпуно здравог ловца, који се прикрадао за, својим ловом, нападне некакав пас. Он се од тога јако уплашио сетивши се да је пре кратког времена умро од беснила један од његових другова; и, ма да се избавио од пса који га је јурио, страх је тако штетно утицао на младог ловца, да се код њега јавило силно шећерно лучење мокраће — Колики је дубок утицај осећања и какве, као што се види, непојмљиво Фине промене условљава оно по некад у организацији, може се су-