Učitelj

5 919 ЈЕДНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВАСИОНУ“

јега сина. Дуго време он је сам пазио и настојавао да му син лепо, чисто, јасно и разговетно чита. То је заиста вежба која, много вреди. Демостен се, вели, излечио муцања мећући шљунке у уста под језик; и доиста, вели се даље, он је за кратко време постао славан беседник.

Као што се дакле види, овој се бољи људске патологије гледало да доскочи још и у староме веку. У кога је муцање незнатно, неприметно, он га се може ослободити прислањајући језик уз непце, кад што тешко има да изговори. Међу тим, лепо се може говорити и онда, кад се повуче језик што више у стражњи део уста и упре врхом у непца. При свима овим опитима не треба заборавити, да се пре говора мора удахнути што више ваздуха, пре но што ће се почети изговарати тешке речи и реченице. То је све, што би се данас имало препоручити деци која замуцкују. :

Из свега овога нашега краткога разговора могли би смо у главноме извести следећу напомену: :

Васпитачи су дужни да обраћају своју пажњу на више мање једнолику подобност говора код свих својих ученика ; по највећу пажњу треба да обрате на оне ученике, који муцају. Овакви ученици морају среством гимнастике развијати у првоме реду груди, плућа, душвик и остала говорна оруђа. Упоредо с органским вежбањем треба их вежбати у певању и гласном читању; најпосле вежбати их, да тешке речи изговарају удишући пре тога доста ваздуха. повлачећи језик унутра и упирући га у непца.

Таквим се вежбањем долази до изванредних резултата.

у

Октобра 1892 г. а

Јагодина. Јов. Максимовић

УЧИТЕЉ. ~

ЈЕДНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВАСИОНУ,

ПРЕВЕО Вила. — тог.

(НАСТАВАК)

П1. Планетни систем.

Кад при каквој ведрој ноћи, бацимо поглед горе на звездано небо, тешко да ћемо моћи што друго запазити, до сијасет мањих или већих сјај-