Učitelj

ЈЕДНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВАСИОНУ · а

них звезда. Али се све ове светле тачке могу још поделити у две групе различне. Једну много већу групу чине некретнице, о којима ћемо додније коју рећи. Али сем ове групе, тако многобројне, са тако удаљеним телима да их ум човечји не може себи ни преставити, налази се још на небу мањи број звезда, тако зване шланете. Оне су нам сразмерно ближе и тамна су и округла тела као што је Земља и Месец. Оне сјаје као и Месец, оном светлошћу, што добијају од Сунца и заједно са Земљом нашом, Месецем и Сунцем припадају сродној групи тела, названој, планетни или сунчев систем.

У сред овог царства стоји строги владалац његов — Сунце, то срце свију својих удова, по величини више него 700 пути веће од свију својих поданика скупа. Око ове огромне кугле, као око заједничког стожера окреће се цело јато планета својим скоро кружним путем, свака за себе и свеу истоме правцу, али једно од друге милионима миља удаљене. Сви путеви леже скоро у једној равници, тако, да кад бисмо имали један мали модел планетског система, овај би могао са свим лепо стати у каквој плиткој округлој кутији, а да се ни једно тело у своме кретању не поремети.

Не узев у обзир њихово најближе сродство, могу се све планете опет у три битно различите групе, поделити,

Прва, Сунцу најближа група састоји се из четири планете сразмерно најмање. Ове су скоро исте густине као и наша Земља, и као и ова окрену се за 24 сата око своје осовине. Ове четир планете почев од Сунца, јесу: Меркур, Венера, Земља и Марс,

Друга, од Сунца удаљенија група, састоји се такође из четири планете, које су према првима по величини ужасно велике — најмања од њих је већа но све четири оне — али много мање густине ("| —' стине).. Ове се окрену за мање од 12 сати око своје осовине. То су: Јупштер. Сатур, Уран и Наптун.

Између ових група, дакле између Марса и Јупитера, крстари још

земљине гу-

једна трећа група, састављена из мноштва врло малих тела, од којих је до сад од прилике 280 познато. То су мале планете, астероиде пили планетоиде, чији пречник тек неколико миља износи.

Све ове планете велике и мале чине најважније чланове сунчеве Фамилије. Планетном систему припадају и месеци, који се око појединих планета окрећу онако исто као и ове око Сунца. Тако, Земља има један месец, Марс два, Јупитер четир и Сатурн осам месеци.

Најважније од ових промотрићемо, у колико нам је то кроз телескоп могуће.

Удалимо се осам милиуна миља од Сунца, па ћемо наићи на мали свет Меркур, са само '|, пречника земљиног. Меркур је у отиште најмањи између осам планета, 18 пути мањи од Земље, а само 3 пут већи од Месеца. Меркур се може одмах после заласка или и пред изласком сунчевим видети и слободним оком. Он је увек у близини сунчевој, тако ла је ве-