Učitelj

ШАРЕНИ ВЕЗ 237

полукрстић укрстите и убодите десно у рупицу ниже. Тиме сте навезле крстић, (сл. 6.).

х

РОДЕ БРЕ 4 а 6 БИ На БА 24 ПН “2 ПА 24 БЕН

БА

ПАДА ВЕК КАН ПА НЊАНЊА АНЕ ЕН

5 Ра | Ра | Ра | а 28

(ПБ ДУВА |

РА

| | Ева Ба 4 328 к БА

У

НЕ

До тога крстића навезите још неколико.

Кад сте утрошиле вуницу, показаћу вам како се завршава. ните канаву на наличе, и иглу провуците кроз неколико доњих бодова, и маказицама вуницу пресеците. Сад удените вуницу како сам вам показала, Провуците кроз неколико доњих бодова и продужите рад.

Све ове радове ученице ће радити на канави, без рама (ђерђева) са једном и две угаситије вунице.

Кад су ученице на овај начин мало се вежбале у раду, могу се пропитати о томе што је до сад говорено и рађено. То ће бити у главноме овако :

Какав је материјал потребан за шарени вев2 — Како се друкчије назива шупљикаво платно — Како се од обичног пунијег платна прави шупљикаво ; Покажи ти! — (Треба дати детету парче платна да, ово покаже.) Каква треба, да је игла за, шарени вез2 — Како удевамо конац у иглу2 Покажи К. — Шта правимо на крају вунице2 Покажи ти како се везује чвор % — На коју руку, и на који прст мећемо напрстакг И т. д.

Џ. Течај.

" Пошто се првог течаја ученице довољно извежбају у везу крстатим бодовима и простијим, лакшим шарама, онда се другог течаја прелази на израђивање тежих радова на раму (ђерђеву) као: кућне ципеле, јастучиће, застираче, ћилиме и т, д. На овим радовима израђује се разно пољско и питомо цвеће, животиње, теже геометриске слике и т. Д.

Свему овоме предходи упознавање деце са слагањем боја.

Слагање боја. — Боје се слажу према природи. Сваки је цвет у средини затворенији, а од средине до ивица постепено блеђи. Ово треба показати деци очигледно на каквом цвету. Та разлика у боји долази отуд што су „ивични листићи први били изложени сунцу, и од сунца изгубили своју боју; за тима су се развили други, и они нешто своје боје изгу-

УЧИТЕЉ 16