Učitelj

238 ШАРЕНИ ВЕЗ

„били, но мање, јер су мање били изложени сунцу; за њима трећи, и они губили све мање и мање боје тако да је средина остала најзатвореније боје.

Ако се у каквом цвету виде прашници, онда ваља и њих према природној боји сложити. Све то треба деци објаснити и показати.

Разбројавање. — Кад хоћемо какву шару са хартије (прегледа) да пренесемо на канаву, морамо предходно канаву разбројати, како би шару _на средини започели. То разбројавање врши се овако:

Сваки преглед — шара, подељен је у квадратне десетине (сл. 7.) ради лакшег разбројавања. Сад ћемо побројати колико двостручних жица има на канави у ширини и дужини. За тим ћемо их разделити у квадратне десетине, обележити средину, и од средине правац, и почетном бојом отпочети. Почетна боја је најугаситија.

На овај начин израђују се сви радови шареног веза.

ђ АДИ : Е | на БРЕ ЈЕ ДЕ На МАДА А 24 У

Цртање у вези с везом. — Да би се вез боље разумео, да би се што јасније преставио, а у исто време да би се деца вежбала да боље разумеју нацртане слике за вез, те да би их могла с артије преносити самим везом, или да би оно, што оће да раде, умела и цртањем преставити, да