Učitelj

ГЛАСНИК

Новости

Један нов распис. — Почетком овог месеца г. министар просвете издао је распит београдским о. шк. да часови цочињу тачно у Зпре и 2 сата, по подне, а не 87, и 2: као што је до сад било. Вели се да деца долазе раније, па да се неби дуго играла по дворишту, то нека раније уђу на час. И сад први часови пре и после подне трајаће читав сал, а остали У сата. Ми мислимо да никаква стварна разлога нема за ово; и но знамо чиме се може правдати то, да шрви часови трају дуже и да заморе ученике више баш у почетку наставе И за гимназије, где су већа деца, тврди се да У, сата учење замори толико да је нуждан одмор, а за оси. шк. па чак и за 1 раз., ето хоће се да читав сат деца седе у школи!

Споменик Јов. Рани иЊ — Главни одбор Учик Удружења поверио је нашем признатом вајару г. Пет. Убавкићу израду споменика добротвору учитељске сирочади, пок. Јовану Гавриловићу. Споменик ће се поставити на угледном месту на Калемегдану, а биће готов до краја | јуна о. г. Свечано откривање споменика биће за време идуће учитељске скупштине овде у Београду. Споменик ће имати постоље од лепог тесаног камена, на коме ће бити и натпис, а на врху биће, од бронзе саливено попреје Гавриловићево. Висина споменика биће око 4 метра.

Споменик пок. Мити Петровићу. — У Сомбору је састављен – одбор за подизање споменика пок. Мити Петровићу књижевнику и проф. ерп. Учит. Школе у Сомбору, који је за српску школу м за ерпску књигу пуних 2) година радио и на том пољу много и ударио. Покојник је евојим радом доиста заслужио да му народ после смрти и видљивим знаком ода поштовање и очува спомен. Споменик ће се подићи добровољним прилозима, а биће готов у септембру мес. ове год. Одбор је послао позиве ва добровољне прилоге у све наше крајеве и ми се надамо да пе наш народ овом приликом достојно одазвати овом позиву Прилоге