Učitelj

55 ГААСбНИК 609

треба слати наг. Буру Маширевића благајника ерп. православ црквене ошштине у Сомбору.

Стогодишњица. –— 3 августа 1891 навршила је српска православна. гимназија, а | Фебруара 1894 г. навршиће и срп. правосл. Богословија у Срем. Карловцима сто година свога живота. Ову стогодишњицу мисле Срби прославити свечано и за тај циљ састављен је нарочити одбор. У спомен тога. приредиће се велика народна свечаност, а том приликом откриће се скроман али достојан споменик првим оснивачима и добротворима ове просветне установе: митрополиту Стевану Стралашимировићу и Димитрију Анастасијевићу Сабову, а поред њих и другим добро. творима.

Одбор је издао позив за купљење добровољних прилога, и надамо се да ће се народ достојно одужити оснивачима ове куле светиље Српству преко Саве и Дунава и да ће достојно прославити стогодишњицу њену. Прилови за споменик шаљу се благајнику г. Јовану Симеоновићу Чокићу — Срем. Карловци.

Четиристогодишњица ободске штампарије. — Ове године навршује се 4 века од како је изашла прва књига из ободске штампарије, на Ријеци Црнојевића, што је било тек на 50 год. од проналаска Гутембергова, а у најмучнијим данима српскога народа. У Црној Гори састављен је одбор који ће се бринути за приређивање ове свечане прославе. Про слава ће бити у јулу, а кога дана то ће се доцније објавити са програмом свечаности.

Хрватски учитељски конвикт. — Савез хрватских учитељских аруштава саставио је правила о установљењу учитељског конвикта, правила та поднета су хрват. славон. далматинској влади и ова их је одобрила. Тиме је и у Загребу основан конвикт као и у Новом Саду, а циљ је истоме да у улозима, чланова и помоћи е др. страна створи завод у ком би се издржавала учитељска деца за време школовања у сред. њим и вишим школама. Ми и овоме конвикту желимо најлепши успех.

Удате учитељице у Хрватској. — Нашим читаоцима, мислимо, познато је да учитељице у Хрватској, као и у још неким земљама у ваја губе право на даљу службу чим се удаду. Но како је сад. оскудица у учит, снагама, то је влада издала распис, којим се дозвољава ди привремено могу остати и даље у служби и оне учитељице, које су удате. Нису обавезне да у служби остану, али са својим пристанком могу дужност и даље вршити. Но ове године, после удадбе, не рачунају им се за пензију и др. права.

Хонорари писцима школ. књига у Хрватској. — „Зи ћеш блазшк“ доноси наредбу предстојника за богоштовје и наставу од 8. фебр. 0. г.

којом се одређује хонорар писцима и преводиоцима књиге за школ. потребу и то: