Učitelj

610 РлАСбНИК

За свеучилишта: оригинали 8) круна, преводи 6') круна од штампаног табака.

За средње школе: оригинали 6) кр., преводи школ. књ. 40, преводи класика у прози 60, у стиховима 4 кр. од стране, за комбиноване радње (читанке, вежбанице и др. 50 кр., за речнике туђих језика на хрв. 00, за остале речнике 80 кр. од шт. таб

За пучке школе: оригинали 60, преводи 40, комбиноване радње 00 круна од штам. табака.

Ове цене се рачунају кад штамп таб има 30.000 слова, за веће и мање таб. сразмерно се рачуна више или мање. Кад-се које дело прештампава писци имају 30%, ако је прерађено 57 од првог хонорара.

_ Покрет међу талијанским учитељима. — Талијанеки учитељи почели су енергично радити за бољи положај п матријално стање своје. Покренули су више педаг. листове, од којих се најенергичније држи „П Ваппогатепјо геојазН со“ (школека реформа). У Болсњи држана је 4. дец. | велика скупштина која је расправљало питањео ручном раду у муш. ше. Ово питање у велико занима све сталеже у Ита пји што се видело и по самој овој скупштини, где је било поред учатеља и људи из евих сталежа. „Хартед.

Како се мотри на здравље дечје. — Педаг лондонски листови јављају да ће код школске деце редовно прегледати зубе зубни лекари. За то ће се поставити нарочити зубни лекари.

Учитељске неприлике -— зечја срећа. — Хесенско министарство издало је наредбу, да се учитељима смеју издавати карте за лов само онда, ако је шко:. надзорник у њиховој школи констатовао повољан успех и ако су им домаће прилике повољне. Веле да су после тога сви зечеви око Дармштата држали скуп на ком су донели ову резозуцију: Потребно је да школски прегледи и даље зло пролазе и да учитељи и. даље кубуре. „Карг.“

Плате учитеља у Угарској. — Угареско министарство саопштило је саборском наставном одбору занимљиве податке о платама учитеља у Угарској, што их сада имају. По тим подацима има сада 12.900 учитеља који имају редовне плате 400 Фор, 4000 учитеља имају плате веће од 400 Фор, а сви остали имају мање од 800 Фор. Наставни одбор имаће сад да већа о том како. да се овим последњим повис' плате на 40) Фор Од учитеља, који немају ни 4,0 Фор, 196 су комунални учитељи, 1180 их је у католичким, 1755 у грчко католичким, 1069 у источно-право“ славним, 608 у реформ., 487 у лутеран, 82 у унитар и 10 у јеврејским конфесионалним школама По томе има сада у Угарској у комуналним школама 5218 учитеља чије плате укупно се додацима не износе ни Зо0 Фор. Да се те плате повисе до 40) фор. потребно је 608.495 Фор.

„Март.